Асен Василев: Харчено е без надзор, над 1 млрд. лв. са били отпуснати без търг на 3-4 фирми

Асен Василев: Харчено е без надзор, над 1 млрд. лв. са били отпуснати без търг на 3-4 фирми - E-Burgas.com

"За мен не е нормално в държава-членка на ЕС 43% от пенсионерите у нас да са под линията на бедност" заяви служебният финансов министър

Имаме около два млрд. повече приходи предвидени докрая на годината. Около 1,6 млрд. идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат. Около 400 млн. идват от допълнителни приходи от аванса за Плана за възстановяване. Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният финансов министър Асен Василев.

На въпрос откъде са се появили тези два милиарда за два месеца Василев отговори, че просто са спрели да проверяват фризьорските салони и са започнали да проверяват големите фирми с голям оборот.

Той уточни, че ще оставят парламенът да реши как да се разпореди с тези два милиарда лева.

Това, което ние предлагаме, е парламентът да реши, а не това да го реши правителството. По този повод сме подготвили актуализация на бюджета, където предлагаме парите да отидат за актуализация на пенсиите, т.е. 50-те лв., които се раздават на калпак, да влязат в една нормална актуализация. Тя ще изисква и повече ресурси от този за 50 лв., но въпреки това хазната може да си го позволи, разясни финансовият министър.

По думите му в здравеопазването е предвидено и финансово обезпечаване в случай на четвърта COVID вълна.

,,Ако се случи тежка COVID вълна, да не трябва да търсим пари за здравеопазване от някъде, а те вече да са предвидени'', заяви още Асен Василев.

Той обясни, че Фондът за бедствия е изпразнен, защото са дадени пари за бедствия от 2011 г. и в момента се работи по негово запълване.

За мен най-големият шок беше разходната част – харчено е без никакъв контрол, без никакви процедури, давани са пари на 3-4 фирми. Става въпрос за отпуснати над милиард лева без никакъв търг, посочи още финансовият министър.

,,За мен не е нормално в държава-членка на ЕС 43% от пенсионерите у нас да са под линията на бедност. Да, тези 50 лева добавка към пенсиите помогнаха на хората, но това трябва да става по честен и законен начин'', категоричен бе Асен Василев.

Той увери също така, че държавата разполага с необходимите средства за избори 2 в 1, ако освен редовните избори за президент, се стигне и до нов предсрочен парламентарен вот.

За целта са осигурени 133 млн. лева и бюджетът ще издържи, подчерта министърът на финансите.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Василев успокои, че не е фатално, че България все още не е изпратила своя План до ЕК, тъй като още не са започнали разплащанията по него, като това ще се случи през октомври или ноември.

На въпрос как най-правилно трябва да се изразходят тези 12,6 млрд. от Плана Асен Василев начерта два основни аспекта.

От гледна точка на финансовото министерство и структурата на икономиката е важно да се случат две неща с тези пари. На първо място да си пренастроим енергийната система, защото нашата енергия е много скъпа в момента и трябва да я пренастроим така, че да имаме нормална цена на електроенергията. Ако не се оправи енергийната база на страната, всичко друго остава на втори план. Второто е тези средства да бъдат пренасочени към онези бизнеси, които произвеждат стоки с висока добавена стойност, обясни той.

,,Аз не идвам сам, а с един екип от 15-20 души. И на трето място – реагирам изключително лошо на телефонни обаждания'', изложи изискванията си Асен Василев.

Коментари

Още от последните новини