АПИ обяви кои пътища в област Бургас ще бъдат ремонтирани през 2022 година

АПИ обяви кои пътища в област Бургас ще бъдат ремонтирани през 2022 година - E-Burgas.com

Ремонтът на около 3 000 км пътища предвижда одобрената инвестиционна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. Картите с пътищата за ремонт по области са публикувани на интернет страницата на АПИ.

През 2022 г. текущ ремонт се планира за около 1300 км пътища. За над 1200 км ще продължат ремонтните дейности, започнали през миналата година. Основен ремонт ще се прави на 230 км, за които има проектна готовност. За близо 200 км от тях вече стартираха обществените поръчки за избор на изпълнители на основния ремонт и строителния надзор. В момента се разработват технически проекти за ремонт на близо 660 км. Наличието на проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени ремонтни работи. Заложено е през тази година да бъдат обявени процедурите за възлагане проектирането при ремонта на над 2600 км пътища.

За първи път при изготвянето на ремонтната годишна програма на АПИ беше дадена възможността на гражданите да подават сигнали и предложения за ремонт на пътни участъци от републиканската мрежа. Експертите в Агенция „Пътна инфраструктура“ разгледаха детайлно постъпилите над 210 предложения. На база проектната готовност, състоянието на трасето, интензивността на трафика, е решено кои от предложените за ремонт участъци да се включват в програмата за 2022 г. и кои да се заложат за следващите години. На картите в синьо са отбелязани пътищата, които ще бъдат ремонтирани по програмата за текущ ремонт. В зелено са отсечките за основен ремонт. В червено са пътищата, които тази година ще се проектират, за да имат готовност да се включат в инвестиционната програма през 2023 г.

Сред предложените от гражданите участъци, включени в ремонтната програма за 2022 г., е пътят през Дюлинския проход – най-кратката връзка между общините Варна и Бургас през Стара планина и алтернатива на първокласния път Варна – Бургас. За основния ремонт на прохода, както и на още 10 отсечки в областите Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян АПИ стартира процедурите за избор на изпълнители и се предвижда до края на годината дейностите да бъдат възложени. Сред тях са и отсечки, за които гражданите също са посочили необходимостта от обновяване. Това са пътищата Росен - Веселие - Ясна поляна и Маринка – Визица в област Бургас, както и пътят Раброво-Периловци-Шишенци в област Видин.

 През тази година е предвиден да стартира и ремонтът на отсечките Лозенец - Царево – Малко Търново, Ябълчево – Айтос и Братово – Полски извор в област Бургас; Копривлен - Нова Ловча - Парил в област Благоевград; Здравец – Аврен – Синдел и Провадия - Ветрино в област Варна; Видин-Кула в област Видин; Мездра – Горна Кремена в област Враца; Кардам – Генерал Тошево в област Добрич; Пазарджик – Батак в област Пазарджик;  Крушовица – Садовец в област Плевен; Първомай - Градина в област Пловдив; Ботевград – Рашково в област София; Стара Загора–Нова Загора в област Стара Загора; Свиленград – Маточина в област Хасково и др.

В инвестиционната програма на АПИ е предвидено през 2022 г. да бъдат обявени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители и строителен надзор при основния ремонт на тунелите „Траянови врата“ на АМ „Тракия“, на „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. Целта е съоръженията да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за безопасност.

Сред участъците, за които предстои да бъдат обявени обществените поръчки по програмата за основен ремонт, са: път III-1102 Салаш - граница Сърбия /5 км/, ІІІ-1906 Копривлен - Парил и Голешово -  Катунци /общо 38 км/, път ІІ-99 (Бургас - Маринка) – Созопол - Приморско - Царево – Малко Търново /117 км/.

Предвижда се през тази година чрез текущото поддържане на републиканските пътища да започне ремонтът на участъци от първокласните пътища I-3 Плевен - Луковит /17 км/, път I-4 Търговище - Буховци – Белокопитово /8,5 км/, път I-8 Първомай - Хасково /23 км/. В програмата е заложено да започне обновяването и на второкласните отсечки от път II-11 Козлодуй - Оряхово /17 км/, път II-71 Тервел - Стефаново /6 км/ и Одърци-Оброчище /14 км/ и др.

 Сред текущите ремонти, които се предвижда да завършат през 2022 г., са участъци от първокласната пътна мрежа Зайчино ореше - Варна /52 км/, Кранево - Златни пясъци /4 км/, Кюстендил - Перник /12 км/, Костенец - Пазарджик /40 км/, София - Ботевград /6 км/. Предстои да завърши ремонтът на второкласните отсечки Вардим - Свищов /17 км/, Видин - Кула /27 км/, Генерал Тошево-Кардам - граница Румъния /7,7 км/, Разград - Просторно /18 км/, Нови пазар - Изворник /25 км/, както и на участъци от третокласната пътна мрежа.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Леден ад на входа на село Баня Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” Ограничения по пътищата в страната заради снега Затварят временно кръстовището на "Шейново" и "Македония" Започва обновяването на ул. "Шейново" Ремонтират две улици в центъра на Бургас, променят движението от понеделник Правят ремонт на площад в Созопол АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 Временни промени в движението ще има и в "Меден рудник"
Тагове
ремонт пътища АПИ
Коментари

Още от последните новини