56 нови случая на Covid-19 у нас, очертава се ново огнище на заразата

56 нови случая на Covid-19 у нас, очертава се ново огнище на заразата - E-Burgas.com
Lifewrx

"Около 50% от болничните легла в София вече са изчерпани." заяви ген. Мутафчийски

56 нови случая на коронавирус у нас. Общият брой на заразените са 1290, 22 случая са от София. Това съобщиха на брифинг от Оперативния щаб.

3 нови случая на заразени деца. Две момичета - на 5 и 7 години, са заразени в Дупница и едно 3-годишно дете във Видин. 138 са случаите с коронавирус сред медицинския персонал. Излекуваните са 205.

Според ген.-майор Венцислав Мутафчийски България се "катери" към следващия пик на заразата. Наблюдава се възникването на нови огнища, но благодарение на бързата и адекватна реакция на медиците, те бързо са ограничени. Такова се наблюдава в Кюстендилско. Регистрирани са 13 нови заразени, като общото между тях е работата им в ТЕЦ "Бобов дол".

"Броят на тези заразени е плод на по-сериозни изследвания. Районните здравни инспекции си вършат много добре работата. Преди дни съобщихме за 1 новозаразен и в резултат на работата на РЗИ се откриха и следващите. Ще продължават да се откриват нови случаи. Повечето дори са без симптоми", обясни началникът на Оперативния щаб.

"Всяко разхлабване на мерките би довело до осложняване на епидемиологичната обстановка. Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в пресата видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до осложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно и също", обясни Мутафчийски.

Относно масовото тестване в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета", директорът на РЗИ - София обяви, че данните са много обещаващи. Ограничени са семейните огнища, както и разпространението на заразата в квартала. Има положителни проби за коронавирус сред служители на столичния градски транспорт. Изследвани са над 600 души, а процентът на заразени е под 1.

От Щаба препоръчват на Министерство на здравеопазването да се направи проучване в Пловдив, тъй като градът е по-средата - има заразени, но той не е огнище. Планирано е в рамките на седмица на случайни места в града под тепетата да се направи тестуване на населението. Целта на тестването е да се открият антитела по Елайза метода.

39 са случаите на заразени с коронавирус в Сливен. Градът се конкурира със Стара Загора.101 са заразените в Плевен, 51 в Кюстендил, 41 в Благовеград, а във Видин - 62-ма. В старческия дом в Гара Орешец няма нови случаи на заразени, съобщиха още от Оперативния щаб.

"Не е важно само колко е броят на заболелите. Важното е какво може да понесе здравната система. Около 50% от болничните легла в София вече са изчерпани. Във Видин са изчерпани медицинските консумативи. Проблемите са конплексни и не може да се разсъждава само в една насока", категоричен бе Мутафчийски.

Коментари

Още от последните новини