5 нови случая у нас, общо вече са 67

5 нови случая у нас, общо вече са 67 - E-Burgas.com

67 са случаите на коронавирус в България, каза пред журналисти началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Днес ще предложим на премиера повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства, а чакащите пред отворените магазини и институции, хората да са на два метра един от друг, допълни той и поясни, че това не се отнася за промишлените предприятия.

Ген. Мутафчийски отново призова където е възможно, да се работи дистанционно. Трябва да се пази и медицинският персонал, добави още той, цититран от БНР. Националният оперативен щаб се е свързал с фирми, приготвящи храна и работещи с технологии за съхранението й за дълго време.

Подобни фирми според ген. Мутафчийски са добро решение за всички, които имат проблем със снабдяването и за кризисен момент.

От щаба ще предложат на Министерския съвет различни варианти за действие към пристигащите в страната ни шофьори с камиони. Единият вариант предвижда, ако след пристигането му не се предвижда пътуване, да остава в домашна карантина, другият вариант - ще препоръчаме фирмите да осигурят пълна изолация до заминаване на следващ курс, но ако няма признаци на болест, а третият вариант е - камион с чужд шофьор да напусне страната до 12 часа след пристигането си.

В Италия има 3233 нови случая за последното денонощие, в Корея - 84, в Китай - 21, в Германия - 1359, във Франция - 1200, в САЩ - 940, в Англия - 152, посочи още ген. Мутафчийски. В Иран заразените са 14 хиляди, в Испания са близо 10 хиляди.

Общият брой на заразените с коронавирус в света е 182 723, починалите са 7174, а 80 хиляди са възстановени от болестта.

Зимните курорти трябва да са затворени, подчерта ген. Мутафчийски и припомни, че охладената носоглътка на човек благоприятства за проникване на вирусна инфекция.

Коментари

Още от последните новини