40 дни в бургаския арест за украинеца Олексей, търсен за убийство в родината си

40 дни в бургаския арест за украинеца Олексей, търсен за убийство в родината си  - E-Burgas.com

По искане на Окръжния прокурор на Бургас бе взета мярка за неотклонение „временно задържане за срок до 40 дни“, спрямо украинския гражданин Олексий Л. Той е обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция с червена бюлетина от 2019 г. 

Той бе задържан на 21 януари при при специализирана полицейска операция, извършена на територията на ОД на МВР – Бургас, Задържането му е с с цел обезпечаване на последващата му екстрадиция в Република Украйна. 

Престъплението, за което украинският гражданин се издирва за провеждане спрямо него на наказателно преследване на територията на Република Украйна, е умишлено причиняване на телесно увреждане, извършено по начин, характеризиращ се със значително изтезание, извършено като договорено престъпление от група лица и довело до причиняване смърт на жертвата. От Украинския наказателен кодекс то е наказуемо с „лишаване от свобода“ от 7 до 10 години.

Представителят на държавното обвинение е категоричен, че е налице реална опасност Олексий Л. да се укрие. В подкрепа на тази теза е фактът, че след осъществяване на деянието, за извършването на което украинският гражданин се издирва, същият е напуснал пределите на Украйна и се е укрил от правосъдието там, целейки да осуети наказателно преследване и реализация на наказателна отговорност спрямо себе си.Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража обвиняемия.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.
 

Коментари