4 млрд. лв. и пътищата у нас стават идеални

4 млрд. лв. и пътищата у нас стават идеални  - E-Burgas.com

Четири милиарда лева са необходими, за да бъдат приведени в отлично състояние републиканските пътища на България. Става дума за ремонтни дейности, а не ново строителство, каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров, цитиран от Дарик радио.

Той участва в представянето на информационния сборник "Пътищата на България" с автор инж. Ясен Ишев. Той се издава от Камарата на строителите (КСБ) у нас със съдействието на АПИ и съдържа информация за пътната инфраструктура на страната.

"Поне двойно трябва да нараснат парите за ремонт на пътища - от 300 млн. лв. бюджетни средства сега на 600 - 800 млн. лв. годишно или общо 4 млрд. лв. са нужни за да бъдат приведени над 41 хил. километра пътища в добро състояние", обясни Лазар Лазаров

Лазаров отчете, че най-трудният период в пътното строителство е бил в началото на деветдесетте години, когато инвестициите в сектора са били почти нулеви, и посочи, че бум в строителството е имало през 2015 г. Недофинансирането на сектора продължава и досега, отбеляза Лазаров и изрази надежда, че с въвеждането на тол системата страната ще има средства планово да прави ремонти на пътищата, а не само да "кърпи дупки".

В отговор на въпрос Лазар Лазаров съобщи, че оптимистичната цел е до края на 2020 г. бъде приключен Лот 3 на магистрала "Струма". Срокът е реалистичен, но има много бюрокрация и юридически хватки по изместването му, отбеляза председателят на пътната агенция.

Коментари

Още от последните новини