17-годишен изобрети дрон, който спасява хора в планината

17-годишен изобрети дрон, който спасява хора в планината - E-Burgas.com
Снимката е илюстративна

Мино Караджов е 17-годишен новатор, изобретил дрон, който предизвестява за лавинна опасност. Творението му се казва FlyPlank и е съвкупност от квадракоптер – станцията, в която се зареждат и обменят данни, и сървърът, който ги обработва, пише "Труд".

Основната му функция е спасяването на живот в планината. Излитайки от HomeStation сканира снежната покрива и придобива данни дали има опасност, или не. Ако срещне такава, се връща, за да обмени събраната информация. Системата изпраща сигнал през сайта на Планинската спасителна служба, ски патрулите и лифт персонала, също така затваря пистите чрез обозначителни знаци в тяхното начало, докато опасността не е преминала или отстранена. Освен данни за безопасността на туристите, FlyPlank може да дава информация и за състоянието на пистите и колко удовлетворени ще бъдат туристите от зимните спортове, разказва Мино. Той споделя, че доразвива идеята си, за да може изобретението му да открива и хора, затрупани от лавини или загубили се в планините.

Героят ни е от Пловдив, но учи в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”. Освен това е и студент в Софтуерния Университет, също така е и актьор в уеб сериала „Не така брат”, занимава се с дебати и е активен член на правната комисия към Софийския ученически съвет. „В свободното си време обичам да играя League of Legends с най-добрия ми приятел”, споделя Мино.

Разказва, че разработва идеята за дрона от зимата: „Хрумна ми, когато карах ски с една приятелка и си ударих главата при падане от един лифт на Витоша”. Винаги е искал да свърже ските и иновациите. Още една причина за проекта е инцидент с негов близък приятел, затрупан от сняг по време на обучение за планински спасител, за щастие „оцеля, но прекара известно време в болница”, разказва изобретателят.

Интересуваме се какво го мотивира, за да започне работа по проекта, а Мино обяснява, че не трябва да се губи времето в неща, които не носят щастие – „а какво по-готино от това да измисляш неща, които могат да спасят някого”.

„Главната ми мотивация е всъщност един известен изобретател – Стив Джобс. В стаята си имам огромен негов плакат, а биографията му чета доста често, когато зацепя върху нещо или просто нещо не се получава”, споделя още.

Чрез проекта си младият творец придобива все повече известност, среща както одобрение, така и скептични хора към идеята си. Казва, че попива и се учи от всички коментари, било то положителни или пък не. „Един скептичен коментар или препоръка никога не са излишни, за каквото и да е.”

На 10 юни Мино участва и в шестото издание на Форума за популярна наука „Ratio”, където представя проекта си. Присъствието му на събитието е било полезно за неговата идея заради споделеното мнение от различни хора. „Това според мен е много по-важно от това да имаш награда или признание. Имаше много любопитни хора, готови да помогнат за реализирането на FlyPlank. Ratio хората са жестоки! Благодаря на организаторите за честта!”

Любопитно ни е дали има и други проекти, които е осъществил, а Мино разказва пред „Труд”, че е правил такива, свързани с технологии и защита на населението, както и с малки автоматизирани плавателни станции. „Занимавал съм се и малко с космически разработки, доста е извънземно!”, смее се той.

Награден и от НАСА

17-годишният новатор притежава национални отличия и едно от НАСА за идея за оптимизиране на тяхно съоръжение. Той е и един от създателите през 2015 г. на инициативата „Ако си дал”, която има за цел да дари годна за консумация храна на хора в нужда, вместо да бъде изхвърлена.

Предвид неговата млада възраст, го питаме дали не се възприема за гений, а Мино разказва скромно, че не се смята за такъв, а когато види проблем, не го подминава и търси решение. „Не приемам „няма как да стане” или отказ като опция. А дали има невъзможни неща за мен? Личи си, че не сте чували как пея! Невъзможно зле, завършва изобретателят.

Галерия
Коментари

Още от последните новини