1,6 млн. българи на опашка за смяна на лични документи догодина

1,6 млн. българи на опашка за смяна на лични документи догодина  - E-Burgas.com

През 2020 година предстои 1,6 милиона българи да си сменят личните документи заради изтекъл срок. Това означава, че трябва да очакваме километрични опашки и хаос, както се случи през 2010-та.

На прага на същата ситуация сме, а през 2021 година също ще имаме над милион българи, които ще чакат за смяна, предупреди депутатът от БСП Иван Иванов, който е и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.  

Пред БНР Иван коментира, че ситуацията с техническата подготовка на Министерството на вътрешните работи никак не е добра. Социалистът е доста скептичен към уверенията  вътрешния Младен Маринов, който твърди, че ще се отворят бюра за изготвяне на документи извън МВР - включително в общински и съдебни структури.

За съжаление имам силното съмнение, че тези мерки ще бъдат осъществени - към днешна дата МВР не разполага с техническата подготовка за подобно нещо, предупреди  Иван Иванов.

Той обясни, че сдобиването с подобна техника минава през отпускане на средства от Министерството на финансите, провеждане на обществена поръчка и това е бавен процес.

Очакваме сериозни затруднения следващата година, включително за гражданите, които ще пътуват за Великобритания, коментира Иванов.

Той обясни, че дори хората да желаят да си пуснат бърза поръчка за издаване на личните документи, въпросът е как ще стигнат до гишетата, за да подадат искането си.

Ще има загуба на време и разходи по отношение на данъците, които сме платили в държавния бюджет, защото всичко, което ще отиде за изнесени бюра, ще се случи с обществен ресурс, който най-вероятно се харчи втори път за едно и също нещо, заключи Иванов.

Коментари

Още от последните новини