100 лева глоба за шофьори, паркирали където им падне

100 лева глоба за шофьори, паркирали където им падне - E-Burgas.com

Нов проектозакон предвижда 100 лева глоба за неправилно паркиране. Всеки автомобил с техническо досие, нов шофьорски изпит при три поредни нарушения на пътя и по-високи глоби. Това са само някои промени, записани в три проектозакона, съобщава Нова телевизия.

Досега контролът и санкциите, налагани в София и останалите големи градове в страната не дават никакви резултати, сочат анализите по темата. Общинските съвети, чрез своите фирми - паразити, уж осъществяващи дейности по въвеждане наред в паркирането, само дерат кожите на шофиращите с полузаконни такси за паеци и скоби. Ням достатъчно места за удобно паркиране и това е една от основните причини за честите нарушения. Другата е манталитетна - в България почти никой не обича да спазва правилата и нормите.

Според предлаганите промени, седем са тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка. Сред тях - употреба на алкохол, организиране на гонки, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно. Наказанията ще бъдат различни според нарушенията. А при повторно такова , ще стават все по-сурови.

При три тежки нарушения в рамките на две години шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит за книжка.

Глобите за превишена скорост и алкохол не се предвижда да се променят, като най-високата остава тази за участие или организиране на гонки, а именно 3 000 лв.

Увеличават се обаче, глобите за преминаване на червен светофар и неправилно паркиране. В първия случай става 150 лева, а при паркирането 100 лева.

Коментари

Още от последните новини