Започва ремонт на язовир "Ясна поляна"

Започва ремонт на язовир

Той захранва с питейна вода Созопол, Приморско, Царево и Средец

На Южното Черноморие един огромен проблем застрашава жителите на четири общини. Те могат да останат в разгара на лятото без чиста вода. Този проблем е решен, опасност от режим на водата и нейната чистота няма, започва аварийна реконструкция на пречиствателна станция. 

Язовир "Ясна поляна" захранва с питейна вода Созопол, Приморско, Царево и Средец. През декември миналата година след обследване на ВиК бе съобщено, че пречиствателната станция отказва да работи, а резервоарът е на път да се срути. Ако това се бе случило, опасността Южното Черноморие да остане без питейна вода, щеше да бъде факт.

След обявяване на бедствено положение бяха започнати дейности по укрепване. Служебното правителство отпусна 23,5 млн. за ремонт, който ще започне в следващите дни и ще продължи около 2 месеца. Голяма част от средствата ще отидат за нова пречиствателна станция. Водата ще бъде спирана два пъти в седмицата, но не и водоподаването. Созопол, Каваци и Черноморец са извадени от системата и се захранват от язовир "Камчия". 

Коментари