Заплахите за бомби по летищата и медии дошли от чужбина

Заплахите за бомби по летищата и медии дошли от чужбина - E-Burgas.com
Снимка Васко Громков

Електронните съобщения със заплахи за поставени взривни устройства, които бяха получени вчера от летища и медии у нас, са изпратени през компютърни сървъри, намиращи се в Швейцария и на Сейшелските острови. Това съобщиха днес от ГДБОП. 

Ден преди да се получат електронните съобщения в България, сходни съобщения са били получени и в няколко европейски държави, както и до летището и медиите във Ванкувър, уточняват от ГДБОП, но не се наемат да направят профил на евентуалния изпращач.

Допуска се, че може да е дете, но и хакерска група.

Изпращачът обаче е превеждал съдържанието на съобщенията с помощта на автоматичната преводачка на Гугъл. ГДБОП е във връзка с чужди служби по случая.

При изпращането на заплахите не са ползвани специални средства за заличаване на следите, а са ползвали криптиране на връзка, което е достъпно за всеки интернет потребител. 

Всички проверки в заплашваните обекти завършиха, без да бъде открито взривно устройство. 

Първият сигнал бе получен вчера на летище София преди обед. Там по електронен път е изпратено писмо, в което се твърди, че има поставено взривно устройство. Без да бъдат евакуирани пътниците, летището е било проверено от службите за сигурност, бомба не е била открита.

Източник: БНР

Коментари

Още от последните новини