Взривиха сградата на ИПК "Родина"

Взривиха сградата на ИПК
Кадър: БНТ

Конструкцията на сградата от 17 етажа е разрушена посредством взривно вещество чрез дистанционен механизъм.

Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят. Фирмата подизпълнител, която отговаря за това има над 31 г. опит на българския пазар. Осигурена е и максимална безопасност на периметъра около сградата.

Периметърът около т. нар. „опасна зона" е ограничен с цел безопасността на гражданите. Живущите са предварително уведомени за деня на събаряне на сградата чрез уведомителни писма, разлепени на входове и изходи на жилищни и административни сгради, спирките на градския транспорт, намиращи се в периметъра.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза" на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма".

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Граждани се организират да снимат събарянето на знаковата 17-етажна сграда на „Цариградско шосе". Създадено беше събитие във Facebook, като до момента 1,3 хиляди души са отбелязали, че ще гледат на живо, а заинтересовани са още 5,8 хиляди души.

Коментари

Още от последните новини