Военни самолети вече ще возят премиера и президента

Военни самолети вече ще возят премиера и президента - E-Burgas.com

Военни самолети ще возят президента, председателя на Народното събрание и премиера, когато Авиоотряд 28 не може да осигури съответния полет със специално предназначение.Това предвиждат промени в преходните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на правителството, съобщава "Дарик". Законопроектът предвижда още въвеждането на Етичен кодекс и търсене на дисциплинарна отговорност от военнослужещите, които нарушат бъдещите етични норми.

Специалните полети на държавните ръководители и в момента се извършват от военновъздушните сили в някои случаи. Законовото регламентиране има за цел да подсигури безпрепятственото извършване на този транспорт, като разходите ще се поемат от бюджета на съответната администрация, която използва военния самолет.

Промените в закона предвиждат отпадане на заплащането за извънреден труд извън 8-часовия работен ден, което ще се компенсира с намалено работно време в следващите дни. Въвежда се и нова концепция за службата на войниците, която цели подмладяване на войнишкия състав в армията.

Тя предвижда възрастта за прием да бъде намалена от 32 на 28 години, а пределната възраст за редниците да стане 46 години. Поправката ще бъде валидна за приетите на военна служба след 1-ви януари догодина. За офицерите и сержантите се въвежда по-висока пределна възраст - 55 години.

Друга промяна предвижда увеличаване на срока за почивка между участията във военни мисии - той става 12 месеца, за да се осигури достатъчно почивка на военнослужещите. Законопроектът предлага въвеждане на Етичен кодекс за поведение, който ще се утвърждава от министъра на отбраната. Неспазването му ще се счита за нарушение на военната дисциплина и ще бъде основание за търсене на дисциплинарна отговорност.

Коментари

Още от последните новини