Вдигнаха новата църква в айтоското село Дрянковец

Вдигнаха новата църква в айтоското село Дрянковец - E-Burgas.com

Това е новоизграждащата се църква в с. Дрянковец "Св. Рождество Богородично". Докъде e стигнал градежът на храма в айтоското село и какво предстои, разговаряхме със ставрофорен свещеноиконом Ромил Негозов, Председател на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" - Айтос.

От разговора ни с о. Ромил стана ясно, че грубият строеж на храма в с. Дрянковец е завършен. Църквата е кръстокуполна, а проектът за сградата стои най-близко до този на храм "Св. Георги Победоносец" в с. Руен. Вече е монтиран големият меден купол на църквата, очаква се да бъде транспортиран малкият купол на камбанарията, който вече е заплатен от Църковното настоятелство, научи още НП.

"Има дарители на това богоугодно дело - помагат хора с дрянковски корен и разбира се местните, както християни, така и мюсюлмани. В момента дрянковлия изработва иконостаса.", каза за общинското издание о. Ромил.

Предстои да бъде поставена дограмата и църквата да бъде измазана отвън и отвътре, след което ще бъде поставен иконостасът. Трябва сградата да се електрифцира, да се подготвят стените за стенописите, да се нправи външното саниране и едва тогаваа ще влязат зографите. "Има още много работа. Не на последно място трябва да се облагороди теренът около църквата", казва  още свещенослужителят.

Градежът е на мястото на старата дрянковска църква "Св. Рождество Богородично", която е разрушена през 60-те години на ХХ в., с идеята на терена да се строи Младежки център. Десетилетия наред на това място стърчат побити метални колони, като обещание за изграждането на Центъра, който така и не бил построен.

През 2012 г. Общински съвет - Айтос, със свое решение дари част от терена на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" - Айтос за изграждането на християнски храм в с. Дрянковец. С благословението на Сливенски митрополит Иоаникий, строежът започна на 1 септември 2019 г., изпълнител е "БУЛИМПЕКС БГ" ЕООД - град Бургас. О. Ромил и Църковното настоятелство са изключително доволни от работата на дружеството, което спазва всички строителни срокове и работи качествено.

Сигурно е, че храмът ще бъде осветен и открит през 2020 г., но за сега от Настоятелството не се ангажират с коркретни срокове. Кметицата Севие Пехливанова, местното население и айтозлии с дрянковски корен с много желание подкрепят богоугодното начинание. За доизграждането на храма всеки гражданин на община Айтос може да бъде съпричастен, за слава на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Банкова сметка на Храм "Св. Димитър" - град Айтос за новоизграждащия се Храм "Св. Рождество Богородично" - село Дрянковец:

Коментари

Още от последните новини