Въвеждат "умна" система за пътна безопасност в 120 км от републиканската мрежа

Въвеждат

Интелигентна система за пътна безопасност ще бъде изградена по 11 участъка от републиканската пътна мрежа. "Умни" знаци и модерна маркировка ще предупреждават шофьорите за опасности по близо 120 км пътища, включени в проекта. Той ще се изпълнява съвместно от Пътната агенция и Държавната агенция по пътна безопасност.

Проектът обхваща близо 120 км второкласни и третокласни пътища, по които ще бъдат разположени модерни системи за подобряване на безопасността на движението. Предвижда се монтаж на електронни табели, които ще предават актуална информация за времето и трафика в реално време.

Те ще бъдат оборудвани със сензор за външна температура и за видимостта. Освен това ще отчитат броя преминалите автомобили и ще имат камери за видеонаблюдение.

Проектът предвижда още да се изградят напречна оптична маркировка, шумна маркировка и направляващи светлоотразителни елементи, предаде БНР.

Системата ще обхваща 43 км от второкласния път Костинброд - Берковица,  55 км от второкласния път  Варна - Кардам, 11 км по направлението Пампорово - Стойките, 6 км от софийския околовръстен път до с. Ковачевци и над 3 км от Южната дъга на околовръстното на столицата.

Съоръженията ще бъдат разположени в критични точки, определени на базата на анализи за пътнотранспортни произшествия, транспортно натоварване и климатични условия.

Проектът е на стойност за близо 2,1 млн. лв., а средствата са по Оперативна програма „Региони в растеж“. 

Коментари

Още от последните новини