Въвеждат 15% самоучастие при санирането на блокове

Въвеждат 15% самоучастие при санирането на блокове - E-Burgas.com

Служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов отбеляза каква е финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост по време на кръгла маса. Стана ясно, че за по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. "Смятам, че по този начин интересът на хората към участието в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата", коментира Пеканова, цитиран от Dnes.bg.

Пеканов поясни, че бюджетът по програмата за ВЕИ по покриви на жилищните сгради е увеличен 7 пъти.

Той припомни, че в новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост е изчислено, че помощта от 12.6 млрд. лева ще задвижи допълнителни 8 млрд. лева частни инвестиции през следващите 7 години. В ревизираната версия имаме още 57 проекта като 11 са напълно нови. Реформите наброяват 43, седем от които също не са предлагани до момента.

"В нашия план имаше недостатъчно амбиция в сферата на енергетиката, затова се радвам, че успяхме да надградим с 3 нови проекта - търгове за изграждане на възобновяеми енергийни източници и съхраняващи капацитети към тях.", коментира вицепремиерът.

Таванът за финансиране на проектите пък е повишен двойно. Вицепремиерът бе категоричен, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на засилването на кръговата икономика като част от Програмата за икономическа трансформация на страната.

"Много често се говори за енергийната, но не и за материалната ефективност. Именно тук мога да кажа, че в Плана тя е застъпена със 117 млн. лева. Това са безвъзмездна помощ и 50% самоучастие, които се надграждат с финансов инструмент", поясни той.

"Опитахме да намалим и ресурсите, отиващи към столицата, тъй като не би трябвало да използваме европейските пари за градове, които така или иначе се развиват добре", допълни Пеканов, който смята, че средствата трябва да бъдат инвестирани в по-малките населени места.

Европейските институции приемат добре промените ни в Плана за възстановяване и устойчивост, но все пак те трябва да имат гаранция, че за него ще се застъпи и следващото регулярно правителство. Политическите партии, които влязат в парламента, ще имат трудната задача да решат проблеми като съдбата на въглищните региони и върховенството на закона, каза още Пеканов .


 

Свързани статии
Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си Публикуваха за обсъждане проекта на насоки за саниране на жилищата Строители: С тези цени за саниране качеството ще е ниско От средата на ноември може да кандидатствате за саниране Кандидатстването за енергийно обновяване на жилищата се очаква да стартира от средата на ноември 93% от жилищните сгради у нас се нуждаят от саниране През ноември стартира новата програма за саниране Областна администрация търси кой да ремонтира покрива на сградата Програмата за саниране отваря най-рано на есен Големи и малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране
Тагове
сграда саниране енергийна ефективност
Коментари

Още от последните новини