Въпреки новите рекорди: Няма да затягаме мерките, вирусът бил по-слаб

Въпреки новите рекорди: Няма да затягаме мерките, вирусът бил по-слаб - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Няма да затягаме мерките, трябва да свикнем да живеем с вируса. Сега той е по-слаб, каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

"Когато отхлабихме мерките, знаехме какво ще се случи. Винаги съм се водил от това, че вирусът сега е по-слаб, болниците са с по-голям капацитет, подготвени са технически и с медикаменти, които дават някакви резултати. Ваксини и лекарства за коронавирус няма, милиарди са заделени за 400 млн. ваксини, срещу COVID-19, за всеки европейски гражданин", коментира той.

Борисов уточни, че никога не са казвали, че вирусът си е отишъл или че пандемията е свършила. Той призова да не се паникьосваме от увеличения брой заразени, тъй като оздравелите са "многократно повече".

"Всичките 6 човека, които са починали през последното денонощие, са с тежки съпътстващи заболявания и дихателни и сърдечни. Това са много тежко болни хора", каза Борисов. По думите му бройките показват, че мерките са ни били правилни, когато ги разхлабим, резултатите се повишават, но не са така критични, за да предприемем нещо повече.

"Считам, че ако сега започнем да затягаме мерки, ще внесем паника и ще има много по-голям риск за целия стопански живот", категоричен бе премиерът.

Директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Костадин Ангелов обясни, че в момента коронавирусът не е силно вирулентен и тежестта на заболяванията, които предизвиква, са с по-малка разрушителна сила. 

"За да оцелее, вирусът трябва да се приспособи към нас, гостоприемниците, трябва да не ни убива, за да може да съществува", коментира той.

Здравното министерство и щабът са в непрекъсната връзка с РЗИ и болниците от страната, особено в регионите с по-голямо разпространение на заразата. Следим не само хората, които са в болници, но и тези, които са под карантина", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че са засилени мерките "по състоянието на болниците" и строго се следят хората под карантина. 

По думите му огнищата са основните места, където се е увеличил броят на вирусоносителите. Ананиев даде пример с Кюстендил, където заразата в ромския квартал "Изток" е била внесена от двама братя, завърнали се от чужбина. Той каза още, че от директора на местната здравна инспекция е разбрал, че от 12 юни до днес в това огнище има 34 души с положителни проби. /OFFnews.bg

Свързани статии
Ивайло Мирчев: Време е да им кажем "довиждане" на ГЕРБ в големите градове Христо Иванов: Приемането на еврото гарантира забогатяване на страната 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000
Тагове
коронавирус българия
Коментари

Още от последните новини