В Конна база „Бургас“ да развиват лечебна езда за деца, предлагат съветници

В Конна база „Бургас“ да развиват лечебна езда за деца, предлагат съветници - E-Burgas.com

Да се проучат възможностите и да бъде изработена Програма за провеждане на хипотерапия в Конна база „Бургас“ от сертифициран специалист. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова и Димчо Грудев.

Още от 2013 г. Конната база предоставя безвъзмездно, за деца със здравословни проблеми, лечебна езда.

Въпреки това Конна база „Бургас“ не може да бъде база за хипотерапия. За да се случи това заниманията трябва да се провеждат от сертифициран хипотерапевт. За да бъде осигурена безопасността на децата, по време на ездата, е необходим асистент на хипотерапевта, както и специално оборудване.

Много пациенти, родители и лекари от цял свят се обръщат към хипотерапията като част от програма за рехабилитация. Терапевтите, които практикуват лечебната езда, са все по-търсени, заради добрите постижения с пациентите.

Хипотерапията е ефективен алтернативен метод за терапия на деца със Синдром на Даун, детска церебрална парализа, мускулна дистрофия, аутизъм и други състояния и заболявания.

Децата с такива диагнози обикновено водят затворен живот, редовно посещавайки санаториуми и рехабилитационни центрове. А терапевтичната езда подобрява качеството им на живот – извежда ги на открито, раздвижва ги и създава взаимодействие между детето и коня. Това подобрява емоционалното и физическо състояние на малките пациенти.

„След разговор с представители на бургаската фондация „Щедрост за живот“ стана ясно, че в града има нужда от развитие на терапията с езда. Неправителствената организация обединява родители на деца с мускулна дистрофия. Лечение на болестта все още няма, но пациентите могат да се поддържат със специален режим. Част от програмата е и хипотерапията. Повечето от родителите вече не посещават Конна база „Бургас“, тъй като ездата трябва да е под контрол на професионалист“, пишат съветниците в докладната записка.

Коментари

Още от последните новини