Увеличава се броят на българите, блокирани в Кабул

Увеличава се броят на българите, блокирани в Кабул - E-Burgas.com

Увеличава се броят на българите, блокирани в превзетия от талибаните Кабул. На този фон страната ни работи за евакуацията на седем наши сънародници. Това ще се случи по въздух, с помощта на съюзниците ни, които са там, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов.

Част от българите не са заявили желание за евакуация. „Волеизявлението за това дали искат, или не да бъдат изтеглени - в една такава ситуация, бих го поставил под съмнение. Те може да са под такъв стрес, че да не са заявили експлицитно желанието си”, уточни Панайотов.

Страната ни ще работи за прибирането на всички и ще настоява това да се случи възможно най-бързо. „Изключително сложно е да се организира самото придвижване на хората от мястото им на пребиваване до летището. Градът се контролира от талибаните. Кацането и излитането от Кабул не е толкова просто. Трябва да се направи много ювелирна операция”, допълни министърът на отбраната.

Панайотов уточни, че при увеличаване на бежанския натиск, страната ни има готовност да разположи по границата до 1 050 военнослужещи и 145 единици - хеликоптери, дронове, дори кораби. „Към момента това не се налага. Доколкото знам, капацитетът на бежанските лагери все още не е пълен”, уточни министърът. 

Дали страната ни ще се ангажира с допълнителни действия в Афганистан ще се обсъжда в Комисията по външните работи.

 

Коментари

Още от последните новини