Ураганен вятър и опасност от лавини в планините

Ураганен вятър и опасност от лавини в планините - E-Burgas.com
cross.bg

Студ и сняг с акумулации от 30-50 см за Пирин и Родопи е прогнозата на Avalanche Bulgaria за следващите дни до 14 февруари.

В комбинация със силните до ураганни ветрове се очаква повишена лавинна опасност. В Пирин се наблюдават сериозни акумулации от снегонавяване и условия за образуване на снежни дъски в резултат на силните ветрове от последните 12 ч, достигащи до 27 м/с.

Вятърът се очаква да продължи и утре, включително и по време на снеговалежа, с което обстановката да се усложни.

Очаква се да има неравномерна акумулация на новия сняг, най-вече на подветрени склонове и в негативни форми на терена. Също така снеговалежът на места ще окаже сериозно допълнително натоварване върху навявките от преди снеговалежа и не е изключено снежната покривка да стане силно чувствителна към допълнително натоварване (естествено, както и човешко) и да сме свидетели на поредния лавинен цикъл, предупреждават още от Avalanche Bulgaria.

Свързани статии
Жълт код за силен вятър в 14 области Кодове за силен вятър в почти цялата страна Жълт код в 12 области за сняг, дъжд и вятър Жълт код за вятър в цялата страна Отново се задава опасен вятър Вятърът стовари част от покрива на блок върху улица в Несебър Жълт код за студ в почти цялата страна Жълт код за силен вятър в Бургас и още 13 области Жълт код за силен вятър в Бургаско Жълт и оранжев код за опасно силни пориви на вятъра в почти цялата страна
Тагове
вятър лавини планини
Коментари

Още от последните новини