Учителят по Ушу, бокс и кик бокс в откровен разговор за е-Бургас

Учителят по Ушу, бокс и кик бокс в откровен разговор за е-Бургас - E-Burgas.com
Бойчо Петров Днес имам огромното удоволствие да Ви представя два пъти републиканския шампион по Кик бокс, шест  пъти шампион на България по УШУ, четвъртия на Световното първенство по Ушу, провело в Перуджа,Италия, през 2004, втори и трети пак на световно по Ушу,  но вече през 2005 година, втори- пак на Световното по Ушу през 2006г. От 2008 година е председател на Управителния съвет на Спортен клуб АТИЛА-Бургас. Неговите възпитаници през последните 6 години са завоювали  25 залатни, 10 сребърни и 6 бронзови медала от републикански състезания. Освен Ушу той учи децата на Бокс и Кик-бокс. В момента в клуба тренират 17 души на възраст от 4 до 40 години. Но това не е всичко. Освен  ангажиментите си, свързани със спорта, той е завършва публична администрация в Бургаския свободен университет. Сега учи право пак в БСУ. Представям Ви Бойчо Петров, на 30 години от Бургас. Занимава се с бойни изкуства вече  от 22 години. Седем годишен той започва с Джит кондо в последствие продължава с Тайклон – до, УШУ, Кик - бокс и Бокс. Израстнал е в семейство,  в което спортът е на изключително голяма почит и винаги е знаел , че ще се занимавам със спорт. Родителите му го насочили към бойните спортове. Не за друго, просто е бил много дребен и слабичък, за  да може да се защитава. И така започва всичко. Ние, от е-Бургас сме изключитело доволни, че в Бургас се раждат такива спортни таланти. И най-важното-остават тук, за да предават тайните на това как може да  калява здрав дух в здраво тяло.

-От къде този интерес към бойните изкуства?

-Всичко е благодарение на моите родители. Те ме насочиха към бойните изкуства

-Кой те запали?

-На човек или му допада даден спорт,  или не. Явно аз съм от хората,  на които им харесват бойните изкуства. Най - много ми харесва в тях, това че разчиташ единствено са себе си и на своята упоритост,  хъс. Когато си на състезание ти си сам, никой не може да ти помогне, разчиташ единствено на себе си.

-Какво трябва да притежава човек, за да се насочи към бойните спортове?

-Единствено трябва  желание.  Нищо друго. Аз лично съм бил свидетел как  състезател, който тренира с желание и упоритост постига много повече от   талантливия.

-Кой от спортовете, които практикуваш ти доставя най-голямо удоволствие?

-Това е изключително труден въпрос. Всеки ми дава нещо различно,  интересно,  което в другите го няма.  И по този начин се допълват. Не мога да избера кой спорт ми харесва повече и кой по малко.

-Какво ги свързва и какво ги различава?

-Различават се по  различните видове бойни техники. Общото между тях е, че всички те са бойни спортове и целта е една и съща да обезвредиш противника. Не трябва да се забравя, че  те учат в духовен аспект на  смиреност, упоритост, труд,  дисциплина,  уважение към противника ,  както и да се справяш в трудни житейски ситуации.

-Какво ти носи всичко това?

-Спортът е нещо,  без което не мога. Чувството,  когато излезеш срещу противника и вкусът от победата е неописуем. А като треньор да видиш твой състезател как върви по твоите стъпки и изпитва същите чувства каквито и ти е невероятно. Да знаеш,че си дал мъничко от себе си за неговата победа и развитие като състезател .

-Ограбиха ли те с нещо тия спортове?

-Ако смятах,  че са  ме е ограбили с нещо,  никога нямаше да се занимавам със спорт.  Напротив,  смятам,  че  са ми дали  много ,изградили са  ме е като характер. Освен това имам  и много приятели, и незабравими мигове/усмихва се/.

-Здравото тяло изисква ли здрав дух и защо?

-Философски въпрос./усмихва се/ Ако се обърнем към източната философия за отговор -духът е водещ.  Колкото и да сте здрави физически нямаш ли вътрешен мир, значи нямаш нищо.

-Кой не може да се занимава с тези спортове?

-Само човек който не иска.

-Здравословното хранене задължителна част ли е от тези спортове?

-Ако си професионален спортист-  да. В противен случай не е задължително.

-Как ти преминава денят?

-Не е нищо особено. Ходя на работа, три пъти седмично водя тренировките в клуба.  На ден винаги отделям поне три часа учене, нали пак съм студент/смее се/. Всяка сутрин и вечер правя едни упражнения за гъвкавост. И да не забравя задължителна доза кафе с кола сутрин.

-Какво правиш в свободното си време? Как релаксираш?

-Виждам се с приятелката ми, както и с приятели. Обичам да плувам, това ме успокоява много.Обичам да чета юридическа литература колкото и странно да звучи, да гледам някой хубав филм. Но аз по принцип нямам много свободно време./усмихва се/

-Аха, имаш си приятелка?!

-Да , тя е страхотен човек. Подкрепя ме във всичко и сега е времето да и се извиня, че не винаги мога да и обърна достатъчно внимание./усмихва се/

-А българските деца спортуват ли, имат ли двигателна култура?

-За съжаление през последните години децата спортуват все по- малко и по- малко.А за двигателната им култура бих казал, че почти я няма. Според мен не е важно какъв спорт ще тренира едно дете и дали ще стане шампион, по- важно е да тренира, да се научи на дисциплина, отговорност.И не на последно място- спортът е здраве.

-Има ли възраст, на която трябва да се започва с тренировките?

-Колкото по- рано, толкова  по- добре. Една добра възраст е на пет. Имал съм деца и на 3 години.

-Какво не обичаш да правиш?

-Да чакам на опашки.

-Плачат ли силните мъже? И на какво?

-Не вярвам, че има човек, който да не плаче, колкото и силен да е той. Важното е усмивките да са повече от сълзите./смее се/

-Какво искаш да ти се случи още?

-Да стана доктор на юридическите науки и да преподавам право. Също така искам клубът ми да има собствена спортна зала.

-От какво се срамуваш в живота си?

-От нищо

-С какво се гордееш?

-С това че съм българин, с моето семейство, с приятелите ми.

-Използвал ли си сила на улицата?

-Питак сун дзъ кой е най добрият генерал и той казва-" Добрият генерал е този,  който влиза в битка и побеждава, а великият е този,  който изобщо не влиза в битка". По принцип не обичам, аз съм спокоен човек  Но на два пъти ми се е случвало.

-Бил ли си се за жена?

-Не.

-Как приемаш предателството? 

-Зле, но май в наше време стана нормално да си предател.

-А приятелството?

-Едно от най важните неща за мен

-Какво ще ни пожелаеш?

-Здраве, щастие, късмет! Нека за нас, българите нещата да се променят към по добро. Искренно вярвам, че като народ засложаваме по- достоен живот

-Много ти благодаря! Беше ми изключително приятно!

-На мен също и успехи и на Вас!

[gallery ids="78698,78697,78696,78695,78694,78693,78692,78691,78690,78689,78688,78687,78686,78685,78684,78683,78682,78681,78680,78679,78678,78677,78674,78675,78672"]      
Коментари

Още от последните новини