Тактилна карта подпомага обслужването на хора със зрителни увреждания в сградата на Общината

Тактилна карта подпомага обслужването на хора със зрителни увреждания в сградата на Общината - E-Burgas.com

В Бургас  стартираха дейностите по проект за подобряване на ориентацията и достъпността до информация за заобикалящата среда за хора със зрителни увреждания.

Първият реален резултат е тактилна карта в Центъра за административно обслужване, които се намира на гърба на сградата на Община Бургас на  ул. "Александровска" 26.

Сградата е проектирана и построена преди повече от половин век, което налага да се правят подобрения в посока осигуряване на достъпна среда за хора със зрителни нарушения и намалена подвижност.

За хората с нарушено зрение  най- големи затруднения създават приземния и първия етаж. Сградата разполага с 4 входа, пет стълбища, както и две нива на достъп- свободен и необходимост от идентификация.

 С новата придобивка хората лесно се ориентират къде се намират различните гишета в Центъра за административно обслужване,  Заседателната зала, залата на общински съвет, кабинетите на кмета и председателя на Общински съвет,пресцентъра- най- често посещаваните места от активни граждани.

По този начин се подобрява възможността за обсъждане на обществено значими идеи и разрешаването на различни казуси.

В допълнение със звуковите сигнализатори на входовете и гарантирания достъп на служебни кучета водачи, обозначени с международни реквизити, прави сградата една от най- адаптираните за хора със зрителни увреждания.

Осигуряването на възможности за независим живот без необходимост от чужда помощ подобрява възможностите за реализация на хора с нарушено зрение, тъй като целевата група се научава да отстоява правата и позициите си самостоятелно. Все още е честа практика при посещение с придружител в институция, диалогът да се води с асистента, а не със самия човек.

По проекта се предвижда подобни карти да бъдат изработени за важните обществени пространства и туристическите обекти на територията на Община Бургас. Така ще се подобри  икачеството на туристическия продукт, който се предоставя на гостите на града.

Част от дейностите включват и разширяване на начините за използване на специализирани платформи за обработка и преобразуване на глас и текст в различни формати - брайл, текст, аудио файлове. Те подобряват достъпността на различни целеви групи, включително хора със множествени увреждания или такива с когнитивни разстройства.

Дейностите са част от международен проект за обмен на добри практики с румънски и датски партньори.

Коментари

Още от последните новини