Световен вицешампион е новият треньор във ватерполния „Черноморец“

Световен вицешампион е новият треньор във ватерполния „Черноморец“  - E-Burgas.com
Юрий Страхов /в средата/ заедно с олимпийския и световен шампион

Главният треньор на ватерполния „Черноморец“ Петър Йонов има нов помощник в треньорския щаб. Част от екипа му вече е световният вицешампион за ветерани от Шефилд 96, Англия, Юрий Страхов.

59-годишният руснак е завършил висшия Казахстански институт за физическа култура и е майстор на спорта на СССР. Впечатление прави богатата му визитка. Той е играл заедно с едни от големите имена в съветската водна топка – като олимпийския и световен шампион Сергей Кутенко и Ложкин. Израснал с казахстанския „Динамо Аламати“, Страхов е многократен медалист в Първа и Висшата лига на СССР. От 1989 г. е и играещ треньор в елитната група. От 1992 г. се установява да живее в България, женен е за българка, има 13-годишен син.

Той е второто чуждестранно попълнение в екипа на Петър Йонов, след идването на Живислав Живанович – Жика. Сръбският специалист, който беше одобрен от Българска федерация водна топка, съвсем скоро ще стане държавен треньор.

Да продължи кариерата си в „Черноморец“ наскоро избра още едно известно име от родната водна топка. Към клуба се присъедини Антон Панговски, чийто баща – покойният Александър Панговски бе член на УС на „Черноморец“. Антон Панговски е шампион с ЦСКА и многократен голмайстор на България.

„Впечатлен съм от клуба. Ще дам всичко от себе си, за да се развива „Черноморец“ и постигне шампионски титли“, каза Страхов, който, заедно с Антон Панговски, започнаха работа с деца от подготвителните групи, където през последните години, поради липса на треньори в клуба, има пробойни.

Както е известно цялата тежест от подготовката в „Черноморец“ и състезанията в отделните възрасти падаха върху главния треньор Петър Йонов. Въпреки сложността на ситуацията в клуба специалистът успя да изведе отборите си до две шампионски и две вицешампионски титли, и три бронзови отличия от държавните първенства през миналия сезон. За 2020 г. бургаският клуб е рекордьор по спечелени отличия във всички възрасти и то в двата пола.

„Всички усилия са насочени към малките групи, които след 2-3 години ще израснат. Удовлетворен съм от екипа, който направихме. С енергията на двамата нови треньори, техните амбиции, ентусиазъм и опита, който имаме, очакваме резултати. Капитал на клуба са треньори с богати визитки. Чакаме нашите момчета, които към момента са студенти, да се завърнат в клуба и да поемат функциите на треньори.

Свързани статии
Над 4000 бургаски деца взеха участие в празниците на спорта (Снимки) Бронз за ватерполистките на „Черноморец“ Бургаски гимнастици с успешно класиране на държавното първенство Млад талант ще защитава честта на бургаската борба в Баку Безплатни обучения за деца в спортната инфраструктура в Бургас Шампионска купа и куп медали за бургаската борба Превозвачите не очакват повече пътници след отпадането на ковид мерките Баскетболният "Черноморец" се изправя срещу "Левски" в тв мач днес Българските превозвачи все по-трудно правят курсове от и до Русия Георги Делчев стана на 70 години, 60 от тях е посветил на волейбола
Тагове
водна топка спорт
Коментари

Още от последните новини