Световен гуру на индийските танци идва в Бургас през април

Световен гуру на индийските танци идва в Бургас през април - E-Burgas.com
Снимка bulgaro.asia

Един от най-популярните културолози и пътешественици ще гостува в Бургас в началото на април. Това е Мая Жалова-Канвар, която ще дойде лично за събитието „Четирите стълба на Вселената“, на 5 април, организирано от NatuRali Coffee & Yoga. Калашари Мая Жалова-Канвар ще бъде специален водещ на лексцията-демонстрация, която е посветена на основните принципи на индийския класически танц.

Тя е още добре познат артист, разказвач на приказки и наследник на една от най-древните танцови традиции в историята на Индия. Завършила е културна антропология в Софийския университет. Занимава се любителски със сценични изкуства и оперно пеене, и публикува е два сборника с поезия, преди да открие красотата на Бхаратанатям – един от класическите танци на Индия.

През 2006 г. печели стипендия на Индийския съвет за културно сътрудничество и заминава за Ню Делхи, където в продължение на 5 години изучава Бхаратанатям под ръководството на падма бхушан гуру доктор Сароджа Вайдянатан (Школа за класическа музика и танц „Ганешя Натялая“). Като неин възпитаник, Мая участва в редица представления на едни от най-престижните индийски сцени.

Нейната отдаденост води до успешно дипломиране и придобиване на званието калашри - майстор на изкуството. "Гуру не само те обучава в техника на танца, но и в начин на мислене. Тя умишлено поставя пред теб различни изпитания - от начина, по който се справяш с тях, научаваш много за себе си", споделя танцьорката.

Мая е автор на двуезичния албум „Танцувайки Индия. Пътуване към Изтока“ (2012), посветен на индийското класическо изкуство, както и на поредица семинари и лекции-демонстрации в България и САЩ.

Понастоящем е хоноруван лектор по история на античния танц в Международния консорциум за напредък в хореографията (Dance ICONS) във Вашингтон и член на националното жури в категория “Танцова хореография” на ежегодния конкурс “Отражения”, организиран от Асоциация на родителите и учителите в САЩ.

Свързани статии
Тагове
йога
Коментари

Още от последните новини