Студентите от НХА ще използват ателиетата на новата библиотека в Бургас

Студентите от НХА ще използват ателиетата на новата библиотека в Бургас - E-Burgas.com

В момента във филиала на академията, който е разположен в сградата на Магазия 1, се обучават 106 студенти

Студентите, които се обучават във филиала на Националната художествена академия в Бургас, ще имат възможност да използват ателиетата и работилниците на Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас. 

Предложението е направено от Зам. кметът “ Култура, туризъм и спорт“ Диана Саватева и трябва да бъде гласувано и евентуално одобрено от Общински съвет - Бургас.

"Националната художествена академия е най-старото и престижно висше художествено училище в България, основният център за подготовка на художници в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Съвместяването на постигнатото от традицията с иновативните методи на образование - процес, характерен за почти всички етапи от нейното съществуване, е в основата на академичния авторитет и в съвременната ситуация.

С оглед на значимостта на НХА като движеща сила в развитието на културата в страната, както и отчитайки факта, че през годините град Бургас се е утвърдил, както като притегателен център за артисти от цялата страна, така и като дом и родно място на изключителен брой надарени и световноизвестни художници, между Община Бургас и Национална художествена академия е подписано споразумение за сътрудничество, за създаване на Национална художествена академия - филиал Бургас" пише Саватева в докладната.

Тя припомня още, че към настоящия момент НХА се помещава в сградата на Магазия 1, ет. 2., а общия брой на студентите е - 106 бр., в която не са включени прекъсналите студенти, които запазват студентските си права.

С разрастването на Филиала на НХА в Бургас възниква необходимост от още ателиета и пространства за специфични учебни процеси-работилници за проектиране и изпълнение в материал на високопечатни и дълбоко печатни техники, професионално гравиране и отпечатване на учебни задачи и реализиране на дипломни работи, които да удовлетворят нуждите на филиала за пълноценно обучение на студентите.

Идеята е община Бургас да предостави безвъзмездно за пет години две работилници и една експозиционна площ в сутерена на новата библиотека, които да бъдат използвани от студентите на НХА за срок от пет години. 

Предложението ще бъде гласувано на заседание на Общински съвет - Бургас в края на месец юни. 

 

Коментари

Още от последните новини