Старши рентгеновият лаборант на МБАЛ-Бургас с награда за заслуги към професията

Старши рентгеновият лаборант на МБАЛ-Бургас с награда за заслуги към професията - E-Burgas.com

Старши рентгеновият лаборант на Отделението по образна диагностика в МБАЛ-Бургас бе награден от регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (РБАПЗГ ). Отличието за принос към професията бе връчено лично от зам.-кмета по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян. Всъщност старши рентгеновият лаборант е очарователната Деляна Николова, която от 5 години заема ръководна длъжност в най-модерното отделение в областта. Тя получи приза в категория „ръководител по здравни грижи”, след като за нея гласуваха  представители на лечебните заведения, членуващи в РБАПЗГ. Наградите бяха раздадени снощи на официалната церемония за Международния ден на сестринството.

„Не бих могъл да си представя своя професионален път без медицинските сестри. За тези 36 години се убедих, че Вие и лекарите сте най-добрият тандем. Казват, че когато Господ разбрал, че не може да се погрижи за всички, създал медицинската сестра”, сподели зам.-кметът по здравеопазване д-р Мануелян. Той поздрави присъстващите от името на кмета Димитър Николов.

С годините Международният ден на сестринството се е превърнал в празник и за всички останали професионалисти по здравни грижи - лаборанти, акушерки и рехабилитатори.

На церемонията на колегията в областта бяха и представители на двете синдикални организации.  Дина Димитрова от КТ „Подкрепа” пожела на присъстващите  да са все така опора за пациентите. „Вие наистина сте ангели в бели престилки, защото само ангелите могат да понесат на плещите си тази благородна и тежка професия”, каза от своя страна  д-р Татяна Николова от КНСБ.

Сред другите отличени бяха медицинските сестри от Отделението за спешни психиатрични състояния на Центъра за психично здраве в Бургас. Наградата за цялостен принос бе присъдена на Димитрина Аспарухова от същото лечебно заведение.

Община Бургас също връчи награди. Грамоти за усърдната си работа получиха  председателят на РБАПЗГ-Бургас Радостина Димитрова, както и медицинска сестра Станка Василева от Спешното отделение на МБАЛ-Бургас.

Международният ден на сестринството се отбелязва от 1935 г.  с   решение на Международния сестрински комитет.  Той се празнува всяка година на 12 май  - рожден ден на Флорънс Найтингейл, основателка на модерното сестринство и една от стоте най-влиятелни личности на всички времена. Тази година регионалните колегии отбелязват празника по-късно, заради националния съвет на организацията, който се проведе в столицата на 12 май.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини