Стана ясно кога ще отпадне зеленият сертификат в България

Стана ясно кога ще отпадне зеленият сертификат в България  - E-Burgas.com

Има предложение за премахване на зеления зеленият сертификат за България, при постигане на един от двата критерия: достигане 60% на ваксинация с две дози или когато всичките интензивни легла в страната паднат на заетост от COVID-19 на 5% и надолу. Това обяви на брифинг министър-председателят Кирил Петков, цитиран от БНТ.

"С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни", допълни премиерът и каза, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.

За пътуване навън ще се съобразяваме с европейките мерки, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела, каза той.

"Понякога потъваме в цифрите и подробностите и губим голямото. Голямото е: 95% от умиращите са неваксинирани. Точка. Това обяснява всичко. Това обяснява и защо слагаме 60% и защо искаме да убеждаваме хората и защо имаме всички ваксини и продължаваме да внасяме и предлагаме. Без този ключов фактор, всичко друго са подробности", обясни доц. Кунчев.

Кирил Петков информира още, че е оптимизиран моделът за управление на кризата.

Коментари

Още от последните новини