Спортист от НСА се опитал да спаси давещите се сестри в Китен

Спортист от НСА се опитал да спаси давещите се сестри в Китен - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Вчера в късния следобед на един от плажовете в Китен морето взе поредната си жертва - 15 годишната Рамира от Ихтиман, която  била на почивка с майка си и двете си сестрички.  Десетгодишната Йоана била извадена жива, но не от спасителите, а от професионален плувец от Националната спортна академия. Там с децата си се оказала и Мая Стоицева от Банско, едно от най-ярките лица на протеста „Системата ни убива“, една от майките, които повече от година защитаваха правата на децата с увреждания и се бореха срещу  държавното безхаберие и политическия цинизъм.

На морето Мая Стоицева и цялата група ръководители и доброволци от няколко държави решават да поставят успешния финал на поредната си кауза-  летни лагери за деца без семейства, които са настанени в социални институции. Радостта и удовлетворението изчезват за секунди, когато на плажа в Китен става нещо ужасяващо.

Трагедията, разиграла се пред очите им, е поредният горчив  пример за липса на отговорност и специализирани грижи към пострадали и близки, за забавени реакции на институциите. Този случай и разтърсващият разказ от първо лице на Мая извеждат на преден план и безумието през септември - плажовете да не се наблюдават от спасители, защото за стопаните им сезонът, респективно отговорността е приключила. А морето сега е най-опасно въпреки чудесното време за плажуване:

"Ние бяхме 10 минути преди инцидента също в морето с моите деца. Флагът беше жълт, навсякъде се разпространява, че флагът бил червен, но беше жълт. Аз бях на 50 метра от случващото се".

Плувец от Националната спортна академия се опитал да спаси двете давещи се момичета, а не спасители на плажа.

"Момчето беше потресено, защото каза - аз влязох, хванах и двете момичета, но ме блъсна вълна и едното трябваше да го пусна. Той плака целия ден на плажа, че не е успял да спаси едното дете".

Източник: БНР

Свързани статии
Днес продължава издирването на удавеното в Китен момичеМладеж от Монтана се удави на Северния плаж в ПриморскоРуснак се удави на плажа в к-с „Елените“"Паяк" се грижи за реда по улиците в Приморско и Китен Възрастен софиянец се удави на „Нестинарка“Морето взе нова жертва на СинеморецОткриха тялото на удавения турист в ОбзорОткриха труп на мъж в морето до солницитеОбщински съветник спаси дете от удавянеИздирват тялото на 19-годишен удавник в Обзор
Тагове
Китен удавник
Коментари

Още от последните новини