Спортист от НСА се опитал да спаси давещите се сестри в Китен

Спортист от НСА се опитал да спаси давещите се сестри в Китен - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Вчера в късния следобед на един от плажовете в Китен морето взе поредната си жертва - 15 годишната Рамира от Ихтиман, която  била на почивка с майка си и двете си сестрички.  Десетгодишната Йоана била извадена жива, но не от спасителите, а от професионален плувец от Националната спортна академия. Там с децата си се оказала и Мая Стоицева от Банско, едно от най-ярките лица на протеста „Системата ни убива“, една от майките, които повече от година защитаваха правата на децата с увреждания и се бореха срещу  държавното безхаберие и политическия цинизъм.

На морето Мая Стоицева и цялата група ръководители и доброволци от няколко държави решават да поставят успешния финал на поредната си кауза-  летни лагери за деца без семейства, които са настанени в социални институции. Радостта и удовлетворението изчезват за секунди, когато на плажа в Китен става нещо ужасяващо.

Трагедията, разиграла се пред очите им, е поредният горчив  пример за липса на отговорност и специализирани грижи към пострадали и близки, за забавени реакции на институциите. Този случай и разтърсващият разказ от първо лице на Мая извеждат на преден план и безумието през септември - плажовете да не се наблюдават от спасители, защото за стопаните им сезонът, респективно отговорността е приключила. А морето сега е най-опасно въпреки чудесното време за плажуване:

"Ние бяхме 10 минути преди инцидента също в морето с моите деца. Флагът беше жълт, навсякъде се разпространява, че флагът бил червен, но беше жълт. Аз бях на 50 метра от случващото се".

Плувец от Националната спортна академия се опитал да спаси двете давещи се момичета, а не спасители на плажа.

"Момчето беше потресено, защото каза - аз влязох, хванах и двете момичета, но ме блъсна вълна и едното трябваше да го пусна. Той плака целия ден на плажа, че не е успял да спаси едното дете".

Източник: БНР

Свързани статии
Извънредно! Труп изплува от водите на Мандра, вероятно е на единия от изчезналите рибари 68-годишен поляк се удави край местност Буните Жените, заради които загина спасител, са вадени от водата четири пъти Спасител се удави в Несебър докато вади две жени от морето Морето взе нови жертви на Бутамята и Нестинарка Инспектираха плаж "Къмпинг Китен" след пожара, откриха множество нарушения (Снимки) Драма в морето край Ахтопол, мъртвото вълнение отне два млади живота Днес продължава издирването на удавеното в Китен момиче Младеж от Монтана се удави на Северния плаж в Приморско Руснак се удави на плажа в к-с „Елените“
Тагове
Китен удавник
Коментари

Още от последните новини