Спешно укрепват свлачищата в Сарафово

Спешно укрепват свлачищата в Сарафово - E-Burgas.com

Специалисти от "Геозащита" ще направят спешен оглед на активиралото се крайбрежно свлачище на улица "Черно море" в бургаския квартал "Сарафово". За това се разбраха днес кметът на Община Бургас Димитър Николов и инж. Йордан Йорданов - управител на "Геозащита" - Варна. Те се срещнаха на критичното място и разговаряха със собственици на къщи, които са притеснени от ускорените свлачищни процеси пред имотите им.

До края на седмицата представители на "Геозащита" ще направят проучване и изследване на терена и ще оформят предписания за аварийни укрепителни действия.

Община Бургас информира с писмо и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проблема и ще кандидатства за финансиране за проектиране и цялостно укрепване на бреговата ивица в квартал "Сарафово".

В работата на специалистите ще се включат и представители на ВиК Бургас, които да предложат решения за изграждането на отводнителна система както в застрашената от свлачище зона, така и в други части на квартала, които са потърпевши от наводненията.

Междувременно специалисти от Агенция "Пътна инфраструктура" извършиха оглед на свлечения насип на републиканския път I-9 Бургас- Поморие и надлеза до квартал "Сарафово" и Летище Бургас. Община Бургас очаква предписанията на експертите на пътната агенция за ремонтни дейности на съоръжението. Веднага след изработването на проекта ще започнат и ремонтните работи, а до финализирането им  пътят ще остане затворен за движение.

Коментари

Още от последните новини