Спасители: С вълни или без - децата трябва да влизат в морето с придружител

Спасители: С вълни или без - децата трябва да влизат в морето с придружител  - E-Burgas.com

Морето през това лято е взело 30 жертви, повечето от тях а под 18-годишна възраст

Жертвите от удавяния това лято приближават 30, след като в петък баща и син се удавиха на плажа "Липите" край Синеморец. Непознаване на морето и морските течения, неопитност, лоша преценка на ситуацията и безотговорност към плажуването като цяло, са основните причини за трагичната статистика, казват от полицията в Царево. Много от жертвите са деца под 18-годишна възраст.

При последния трагичен случай в Синеморец двете момчета тръгнали от плаж „Бутамята" към съседния „Липите" след разрешението на родителите си. Малко по-късно след тях тръгва и част от цялата разградска компания.

Спасителите от „Бутамята", които вчера са тръгнали с джет към сигнала за инцидента на „Липите" казват, че 15 от 21 удавени са деца под 18 годишна възраст.

„Искам да призова, защото това го гледаме всеки ден пред очите ни - родители сядат по шезлонги, по заведения и не си гледат децата. По закон, пише го и там, и по правилник, дете под 10 годишна възраст, независимо от флага, трябва да е с родителско тяло. Няма има вълнение-няма." заяви спасителят Христо Георгиев пред БНТ.

Според него много често влизат и хора, които са си подпийнали и са се наяли, което също е предпоставка за инциденти. 

Плажуващите често не се съобразяват със сигнализацията и указанията на спасителите, а употреба на алкохол и упойващи вещества на плажа не е новина за полицаите. Така предпоставките за инциденти могат да се изброят на пръстите на едната ръка, но са фатални. Непознати места, неопитност и самонадеяност са основните фактори, които специалистите подчертават, когато попълват черната лятна морска статистика.

 

Коментари

Още от последните новини