Смъртността от коронавирус остава по-ниска от тази от грип

Смъртността от коронавирус остава по-ниска от тази от грип  - E-Burgas.com

Проф. Генчо Начев: Няма нужда от паника, добре че хората са започнаха да си мият ръцете

Регистрираха случаи на COVID-19 и у нас. "Много преди да се регистрират тези случаи, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции, в които се даваха указания как да се настрои дейността на съответни лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да били то", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“ – София.

"Въз основа на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби. Взети са мерки и не трябва да се създава паника.

Смъртността от коронавирус е около 3.2%, смъртността от грип е 5%, коментира още проф. Начев. Според него изкуствената паника е излишна. Положителното е, че хората са започнали да си мият ръцете. Превенция трябва да има, дезинфекция на градския транспорт - също, дори когато няма коронавирус", смята професорът.

"Във всички случаи има затруднение в работата на болниците дотолкова, доколкото първо се спира всякакво свиждане. Това малко или много създава неприятни чувства в близките на пациентите. Слава Богу, срещаме разбиране. Второто, което е, спират се плановите операции. Там взимаме допълнителни мерки, защото не можем да спрем напълно дейността си", коментира директорът на болница „Св.Екатерина” –София.

Професор Начев каза, че от много време е известен проблемът с недостига на персонал. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя била добра, това ще продължи.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари