Следващите 3 месеца България ще получи над 3 милиона РНК ваксини

Следващите 3 месеца България ще получи над 3 милиона РНК ваксини - E-Burgas.com

След тежки преговори България ще получи  близо 1млн и 300 хиляди от ваксината  Пфизер., съобщи днес и шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. Следващите 3 месеца България ще получи над 3 млн РНК ваксини. Той уточни, че през следващите седмици делът на РНК ваксините ще е по-голям спрямо този на векторните

Тези 1,3млн са част от 100те млн, за които ЕК успя да сключи споразумение  с компанията Пфизер за ускорена доставка на ваксини  за второто тримесчиие. За да се получи съгласието от всички държави се проведоха преговори на експертно и политическо ниво, обясни още Кирилов. По думите му това, че страната ни ще получи над 3,2 млн  РНК ваксини през следващите месеци, това ще позволи 50%  ниво на ваксиниране  на населението.

Благодарение на експерти  и премиера, който беше непоклатаим се договори това количество, изтъкна проф. Асен Балтов. Това количество е за април, май и юни и това количество ще  ни позволи голям скок във ваксинирането. От следващата седмица да се включат и възрастните и хората с хронични заболявания. Ще се засили ефективно и ефективността на ОПЛ-тата, те най добре си познават пациентитие, които са на възраст и са хронично болни и се надяваме до края на юни да имаме над 50% ваксинирани от населението, като добавим и преболедувалите, много скоро след това ще достигнем заветните 70%, които са нужни за колективен имунитет.

Коментари

Още от последните новини