След сигналите за насилие в психиатрични болници: Закриват 28 специализирани заведения, изготвят нови планове

След сигналите за насилие в психиатрични болници: Закриват 28 специализирани заведения, изготвят нови планове - E-Burgas.com
Снимка Здравка Мислянкова

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година, след като при проверки разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП), с участие и на териториални прокуратури, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за качеството на социалните услуги бяха установени нередности.

След сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), до МТСП от м. август 2020г., през септември ВАП сезира Агенцията за качеството на социалните услуги за извършването на проверки.

В сигнала на КПИ се посочва, че в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил са установени нередности. Част от тях са свързани с данни от сигнала за: насилие от страна на персонала върху потребителите; насилие между потребителите; обособени изолаторни помещения, в които са затваряни потребители насилствено; лоша хигиена и миризма на урина; прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

В периода от 26.10.2020 г. – 20.11.2020г. по разпореждане на ВАП, с ангажименти и на териториални прокуратури, са извършени съвместни проверки от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за качеството на социалните услуги в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната. От получената във ВАП до момента информация става ясно, че в резултат на констатациите по време на проверките, от МТСП ще бъдат изготвени Планове за действие за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

Посочено е и, че МТСП ще изготви и втори План за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, финансирани със средства от държавния бюджет (общо 28 институции).

Очаква се до края на месец декември 2020г. във ВАП да се получат и обобщените заключителни доклади.

Свързани статии
Създават спецзвено за престъпления срещу животните и природата Отново насилие над медик: Пациент удари медицинска сестра докато му помага Масово се влошава психичното здраве на българина Държавна агенция за закрила на детето се самосезира по случай с насилие между деца Задържаха под стража мъж пребил жена си в Несебър Зачестяват вандалските прояви при деца и тийнейджъри Жестокост! Пребиха и запалиха с бензин мъж във Видин Ръст на насилието над деца отчитат инситутции Агенцията за закрила на детето извърши десетки проверки в страната Бургаски депутат: Нужни са нови мерки срещу насилието сред учениците
Тагове
психо насилие клиника
Коментари

Още от последните новини