Оценка на щетите: 2500 декара лозя край Поморие са унищожени на 100%

Оценка на щетите: 2500 декара лозя край Поморие са унищожени на 100% - E-Burgas.com

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков направи оглед на щетите, нанесени от бурята в лозовите масиви край Поморие, заедно с кмета на града Иван Алексиев и областния управител на Бургас Мария Нейкова.

До момента са подадени 46 заявления от земеделски производители за нанесени щети върху лозовите масиви.

Четири екипа на Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас оценяват щетите, като поеха ангажимент в рамките на 3 дни да обходят всички засегнати площи. Направените до момента огледи дават основание да се приеме, че са засегнати 2500 дка лозови масиви, а продукцията е 100 процента унищожена. Областният управител Нейкова настоя да се търсят всички възможни начини пострадалите лозари да бъдат обезщетени по европейските и национални фондове.

Стопаните с изцяло унищожена продукция ще бъдат компенсирани чрез схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. В помощ на Общинска служба по земеделие - Поморие са общинските служби на Бургас и Несебър, както и Областната дирекция по земеделие. Засегнатите лозови насаждения се намират в землището на град Поморие, където са унищожени около 2500 дка.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и допълнителни средства за почистване на последиците от бурята. Ще се търсят и допълнителни начини за компенсиране на засегнатите земеделски производители. Лозарите, чиито лозя са в мониторинг, трябва лично да подадат заявления и към  Държавен фонд земеделие, чрез регионалното представителство.
 

Коментари

Още от последните новини