След дни започва Четвърти национален турнир по конен спорт Купа Бургас

След дни започва Четвърти национален турнир по конен спорт Купа Бургас - E-Burgas.com

Venci Izov Areco

Бургас става център на конния спорт в началото на август, когато край морския бряг ще скачат над 140 расови животни. Ездачи от най-добрите спортни клубове в страната ще влязат в надпревара за престижната „Купа Бургас“ 2014, преди това ще се включат и в Квалификационния турнир по конен спорт.

            Състезанията обещават да се превърнат в най-мащабното по брой участници и продължителност във времето спортно събитие у нас. Началото е тази събота и неделя с Квалификационния турнир, след което продължава с Четвъртото издание наНационалния турнир по прескачане на препятствия „Купа Бургас“ на 8 и 9 август. Между двете състезания са планирани атрактивни нощни паркури, които вече са  запазена марка за Бургас. Зрителите ще могат да ги наблюдават на конната база в парк „Езеро“, където ще се проведат и самите състезания. Организатори са община Бургас, Българската федерация по конен спорт и местния клуб по конен спорт „Кан Крум“.

            Съдийското ръководство на Квалификационния турнир е поверено на Димитър Генов, който е президент жури. В състава му влизат също Роза Стефанова и Теодор Шейтанов, който е ген. секретар на БФКС и един от най-добрите строители на паркури у нас. Президент на журито в Открития турнир „Купа Бургас“ пък ще е небезивестния в средите на конния спорт в България Крум Рашков.

            Състезанията са на открито, като част от изпитанията ще са на осветление.  „Бургаският манеж е единственият в страната, който е достатъчно добре осветен и позволява скачания в тъмната част на денонощието. Нощните паркури са изключително атрактивни, каним всички желаещи да им се насладят“, коментира председателят на ККС „Кан Крум“ Георги Базотев. В двата дни на Квалификационния турнир участниците ще трябва да преодолеят общо 7 изпитания. Паркурите в Националното състезание за Купа Бургас пък са 8 на брой. То е с награден фонд 12 000 лв. и ще излъчи Приз G. P. Group за „Най-добър състезател в категория „Деца“ и Приз „Най-добър състезател на турнира“, който ще получи и Купата на Бургас.

            В състезанията ще се включи и бургаската състезателка от ККС „Кан Крум“ Сияна Базотева, която в момента се завръща от Европейското първенство по конен спорт в Арецо, Италия. Сияна дебютира там при децата, за другия участник от Националния отбор на България Венцислав Изов /юноши/ това бе второ участие на подобен форум. „Двамата не успяха да стигнат до финалите в неделя, но се бориха достойно да представят страната ни на европейския шампионат“, коментира треньорът на Сияна - Пламен Радославов. Паркурът на Изов в Арецо може да видите на https://www.facebook.com/photo.php?v=814258218606961&set=vb.154703637895759&type=2&theater

            Над 300 ездачи от 28 държави скачаха в Арецо, като на клас конкуренцията е била между 90 и 110 състезатели. „Хубаво е, че все пак наши ездачи отидоха на Европейско първенство, за разлика от миналата година. Така участниците ни трупат ценен опит, защото плацовете в чужбина са много различни от нашите, най-вече като мащаби. Манежите там са с размери 3-4 пъти по-големи от родните и преодоляването на препятствията и по-големите разстояния между тях изискват специфични умения при воденето на коня и концентрация на ездача във всеки един момент“, сподели Георги Базотев.

            Оргазаторите канят бургазлии и гостите на града да се присъединят към зрителите на предстоящите състезания край морския бряг.

П Р О Г Р А М А   КВАЛИФИКАЦИОНЕН ТУРНИР 2-3.08.2014 г.   2.08./събота/ - начало: 16,30 ч., прескачане на препятствия – 17,30 ч. 3.08./неделя/ - начало: 9,30 ч, прескачане на препятствия – 10,30 ч.     IV НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО КОНЕН СПОРТ „ КУПА БУРГАС“ 8-9.08.2014 г.   8.08. /петък/ -  начало: 9 ч., прескачане на препятствия – от 10 ч. до обяд, след 18 ч.- нощни паркури Официално откриване - 08.08.2014 г. - 20.30 ч. 9.08./събота/ -  начало: 9 ч.,  прескачане на препятствия – от 10 ч. до обяд след 18 ч. - нощни паркури   НОЩНИ ПАРКУРИ 6.08.2014 г.   6.08.2014 г./сряда/ - Паркури на осветление с 10 препятствия с тройна и двойна комбинация - начало след 18 ч.  
Коментари

Още от последните новини