Шофьорите могат да се информират за обстановката по пътищата през мобилните си телефони

Шофьорите могат да се информират за обстановката по пътищата през мобилните си телефони - E-Burgas.com

Шофьорите, които тръгват на път могат да се информират за обстановката по републиканските пътища, в реално време, през мобилните си телефони, информират от АПИ. Това става чрез безплатното мобилно приложение LIMA. То е за всички телефони с операционна система Android, IOS, Windows Phone, както и за персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg.

Досега близо 150 хиляди потребители са го изтеглили на мобилните си телефони, а над 2 млн. са посещенията в платформата.

Софтуерният продукт е част от мерките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ за осигуряване на повече информация на пътуващите и за повишаване на безопасността на движение. По този начин шофьорите имат директна, дигитализирана и автоматизирана връзка с пътната администрация.

Когато гражданин подаде сигнал за проблем или нередност на пътя, неговият сигнал се обработва веднага.

Системата е изцяло ориентирана към пътуващите и за първи път информацията за близо 20 хиляди километра републикански пътища се предоставя чрез интерактивна карта. Тя отразява реалната обстановка по пътните участъци и дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да се информират за въведените ограничания в движението, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути.

Информационната система има редица функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, обходни маршрути и т. н. Шофьорите имат възможност и да подават сигнали за възникнали затруднения на пътя, инциденти и т. н.

Друго важно предимство на приложението е „Режим безопасност“, който ако е активиран може да спаси живота на потребителя на мобилното устройство и неговите спътници. При неговото активиране мобилният телефон може да отчете претърпян пътен инцидент, чрез силната вибрация и рязкото намаляване на скоростта. Ако потребителят не отговори на автоматичния екран, който се активира след инцидента приложението автоматично подава сигнал до Ситуационния център на АПИ, че е необходима помощ, посочвайки точната локация на пострадалия.

Интелигентната информационна система LIMA е разработена по проект на Агенция „Пътна инфраструктура“, финансиран по ОП „Техническа помощ”.

Коментари

Още от последните новини