Шефът на БНБ: Ще пазаруваме с евро от 2024

Шефът на БНБ: Ще пазаруваме с евро от 2024 - E-Burgas.com

1 януари 2024 г. е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро. Това прогнозира в ефира на "Дарик" управителят на БНБ Димитър Радев.

По думите му влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната - ERM 2, ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските.

Прогнозата на управителя на БНБ за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива.

“Безпрецедентна” - това е думата на 2020-а според Радев. На фона на кризата обаче ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази при началото на кризата.

Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021-ва.

Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.

Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 е “обещаваща”.


 

Свързани статии
Вече сме в зелената зона на ковид картата на Европа От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата Европа продължава да стяга мерките срещу коронавируса Последни дни на хартиената двулеква Европа очаква трета вълна на COVID-19 Минималната заплата става 650 лв. от януари 2021 Над два милиона българи с кредити до 5000 лева 1 145 българи чакат за трансплантация Бургас отбелязва Европейския ден на донорството и трансплантацията
Тагове
евро пари димитър радев бнб
Коментари

Още от последните новини