Шеф-готвач Красимир Петров: Кулинарното изживяване е интегрална част от всяко сватбено тържество

Шеф-готвач Красимир Петров: Кулинарното изживяване е интегрална част от всяко сватбено тържество - E-Burgas.com

Диригентът на Средиземноморски ресторант Салини ще има свое вкусно събитие на Grand Wedding Expo 2020

Сватбеното тържество е изключително емоционално наситен момент. Всички бъдещи младоженци искат всеки миг от него да е съвършен и споделен с най-близките им. Затова, дълго и внимателно избират отделните детайли, които заедно да формират сватбата на мечтите им. За да им помогне в избора, Гранд Хотел и СПА Приморец за втора поредна година организира свое авторско сватбено изложение: Grand Wedding Expo. На 25 и 26 януари то ще събере специалисти от сватбения бранш, ще покаже сватбени декорации, великолепно ревю булчински рокли и облекла за най-малките гости и включително - идеи за сватбено меню, които всеки може да опита. Грижа за този кулинарен момент ще има шеф-готвач Красимир Петров и неговия екип от Средиземноморски ресторант Салини. Вкусното им събитие ще стартира на 26 януари (неделя) от 13 часа. Повече - разказва неговият автор.

Бихте ли се представили?

Казвам се Красимир Петров и се занимавам с кулинария от над 10 години. Смело мога да кажа, че това е моето поприще, което ми носи истинско и неподправено удовлетворение. Работя в Средиземноморски ресторант Салини от няколко години, като в последно време съм диригент на кухнята - и заемам поста главен готвач. Моя е отговорността за всичко - от избора на качествени продукти, изготвянето на нови менюта и добрата колаборация между колегите до доволството на гостите ни. Занимавам се и с друго изкуство - рисувам. В последно време обаче, платната ми са основно кулинарни. Стремя се постоянно да надграждам знанията и уменията си. Крада си идеи от кулинарните канали, готварски книги от къде ли не, пътувания и реални ресторанти в които откривам чудесни неща. В най-голяма степен съм повлиян от любимите ми средиземноморска и френска кухня. Щастлив съм, че мога да работя това, което обичам и работата ми носи радост на гостите на Гранд Хотел и СПА Приморец.

Ще имате собствено събитие на Grand Wedding Expo. Какво ще покажете на  него?

Ще представя в коктейлен формат най-предпочитаните от нашите гости предястия и основни за сватбено меню. Всеки от гостите на събитието ще има възможност сам да опита популярните вкусове. Освен това, ще разкажа повече за кулинарната страна на сватбеното тържество - и разбира се, ще съм на разположение за въпроси.

Колко време преди сватбата е добре младоженците да изберат менюто за тържеството?

За да могат да запазят точно своята предпочитана дата за сключване на брак в Гранд Хотел и СПА Приморец, много бъдещи младоженци резервират деня година преди тържеството. Моята среща с тях е няколко месеца преди най-важния ден. Разполагаме с готови богати менюта, от които могат да избират. Има многобройни предложения за салати, студени предястия, топли предястия, основни. С радост откликваме и на желания за ястия, които не са налични в картите.

Знаят ли обичайно бъдещите семейства, какво меню искат?

Повечето се затрудняват при избора. Обичайно, посочват основен продукт, който предпочитат - свинско, телешко, пилешко, риба, около който изграждаме менюто. Грижим се, за хармонията между отделните степени. Като цяло, търсенето е за традиционни вкусове, които биха се харесали на всеки. Посрещаме и много чуждестранни гости, включително като домакини на сватбеното им тържество. За тях сме изпълнявали и много интересни предизвикателства. Примерно, скоро приготвихме като предястие в сватбено меню скаген - традиционно скандинавско ястие.

Какво трябва да имат предвид бъдещите младоженци, когато избират ресторант и меню за сватбеното тържество?

Кулинарното изживяване е интегрална част от всяко сватбено тържество. Затова, изборът на ресторант е много важен детайл. Храната събира хората, носи радост на сетивата, дава сили и енергия. Тя винаги е била и ще бъде важна част от тържествата в живота на човек. На сватбата, младоженците гощават своите гости, грижат се за комфорта им, включително в кулинарно отношение. Това е част от традиционната благодарност за споделения радостен ден. Затова, моят съвет е да изберете ресторант с екип, който има отношение към храната, влага винаги пресни продукти, има изградени дългосрочни отношения с местни производители. За подобен повод, с качеството не би трябвало да се прави компромис. Задължително е и всяка степен от менюто да се приготвя непосредствено преди поднасянето ѝ, независимо дали гостите са 20 или 200. Това изисква добре оборудвана кухня, достатъчно пространство, професионален отлично стикован екип. Друг важен момент, който трябва да се има предвид при избора на сватбено меню е своевременното събиране на информация от гостите относно различни специфични диети, хранителни алергии и непоносимости. Менюто за вегани, вегетарианци, за децата се избира отделно.

Какво се случва след първоначалния избор на меню?

Бъдещите младоженци, техни близки и приятели идват на дегустация. Представяме им избраните ястия в пълен формат, за да могат не само да се насладят на вкусовете, но и на визията на всяко от тях. Случвало се е да приготвим няколко различни неща, които бъдещи младоженци, живеещи в чужбина пристигат специално за да опитат със свои близки.

Как изглежда съвършеното сватбено меню?

Хората познават гостите си и знаят, какво обичат. Няма храна, която не препоръчвам, всичко е позволено. Достатъчно е да има хармония между отделните продукти и степени на менюто. В този смисъл, всяко сватбено меню е съвършено, когато е избрано с мисъл за гостите, съобразено с тях и приготвено добре, с качествени продукти и поднесено в точния момент.

Красимир Петров е човекът, който винаги е готов с отговор на екзистенциалния въпрос „Какво ще сготвим днес?“. Работата му впечатлява гостите и на различни лични тържества, бизнес и специални събития и коктейли. Заповядайте да опитате предложенията за сватбено меню (предястие и основно), поднесени в подходящ коктейлен формат на 26 януари (неделя) от 13 часа. Входът за Grand Wedding Expo 2020 е свободен. Партньор на изложението за втора поредна година са DJ Service.

   

Коментари

Още от последните новини