Създадоха Инициативен комитет за дейността на „Кроношпан”, подготвят референдум

Създадоха Инициативен комитет за дейността на „Кроношпан”, подготвят референдум - E-Burgas.com

Инициативен комитет, свързан с дейността на завод за дървесни плоскости „Кроношпан”, бе създаден в Бургас вчера. В него влизат 7личности с авторитет в здравеопазването, бизнеса, културата и медиите. Те застават зад идеята да бъде проведен местен референдум, който да поиска мнението на гражданите дали желаят „Кроношпан” да извършва дейност в рамките на града и при какви условия.

„Създаваме този комитет във връзка със системното замърсяване на въздуха от страна на завод „Кроношпан”. Това е една своеобразна платформа, чрез която гражданите на Бургас могат активно да се включат в подобряване качеството на мръсния въздух. Те ще бъдат водещи в определянето на въпроса за предстоящата подписка, която ще стартира, след като приключи широката обществена дискусия по темата. Спряхме се на тази форма на допитване до гражданите, тъй като смятаме, че провеждането на референдум е най-демократичният начин за изразяване на волята на гражданите. А сигнали срещу „Кроношпан” не липсват в последните няколко месеца”, обясни по време на Учредителното събрание Стоян Грозев, който бе избран за председател на Комитета.

Той уточни, че Инициативният комитет няма за цел да доказва дали „Кроношпан” замърсява, или не въздуха на Бургас, защото за това си има отговорни институции. Акцентът пада върху будното гражданско общество, което ще има възможност да постави въпроса за съществуването и дейността на завода.

В продължение на няколко месеца гражданите на Бургас ще могат да изпращат своите предложения за формулиране на въпроса на имейл: [email protected]. Всички  те ще бъдат публикувани в страницата на Инициативния комитет във фейсбук. Отделно ще бъдат определени дати за публични дискусии по темата, които ще се обявяват предварително в социалната мрежа.

В бургаския комитет, който е отворен за участие, влизат:

Стоян Грозев - роден през 1972 г. в гр. Бургас. Има магистърска степен по „Администрация и управление в публичния сектор” , по-рано завършва „Туризъм”. Притежава сериозен професионален опит в сферата на туризма. Поддържа външнотърговски отношения с фирми от: Западна Европа, КНР, Република Узбекистан, Руска Федерация, Република Казахстан. Има опит с газопреносни мрежи, ВЕИ – биогазови инсталации, газифициране на биомаса и когенерация.

Д-р Владислава Паунова - родена през 1944 г. в с. Веселие, обл. Бургас. Завършила е ВМИ Пловдив със специалност „Пулмология и фтизиатрия”. Има над 40-годишен трудов стаж като лекар. 20 години е била завеждащ белодробните отделения на болници в Бургас и Средец. Била е общински съветник в Общински съвет Бургас.

Адв. Мариaна Трифонова - завършила е специалностите „Право”,  „Политология” и „Икономика на недвижимата собственост”. От 2005 година е управляващ и представляващ адвокатска кантора „Трифонова и партньори” – гр. Бургас.

Светла Белчев – родена през 1965 г. в град Бургас. Има магистърска степен по Обща педагогика със специализация "Управление на образованието” от СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Националната Асоциация на домоуправителите в Република България. Собственик и управител е на „Белчевстрой” ЕООД.

Тани Костадинов – роден през 1975 г. в гр. Бургас. Има магистърска степен по „Българска филология” от Бургаския свободен университет. От 2001 г. работи в сферата на медиите. В момента е отговорен редактор в Бургас на национална информационна агенция.

Антон Иванов – роден е през 1988 г. в гр. Бургас. Завършил е специалност „Тонрежисура и виртуални студийни технологии“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски". От 2008 г. работи в сферата на шоу бизнеса, управлява музикална компания, участва в работни групи за промени в Закона за Авторски Права и Сродни Права (ЗАПСП), член е на дружество за колективно управление на авторски права свързани с музика – Мюзикаутор, член на Българска Музикална Асоциация - БМА.

Георги Петров – завършил е специалност „Масови комуникации” в Нов Български Университет. Работи като ивент мениджър. Участва в различни правителствени и неправителствени организации, стимулиращи устройството и развитието на държавата. Подпомага с дарения еко организации и е инициатор на множество благотворителни кампании. Развива бизнес с внос на машини за пречистване на вода и въздух.

Коментари

Още от последните новини