Съдят друсан шофьор, убил човек на пешеходна пътека в Слънчев бряг

Съдят друсан шофьор, убил човек на пешеходна пътека в Слънчев бряг  - E-Burgas.com

Окръжна прокуратура –Бургас предаде на съд Георги Явашев, който  при катастрофа причинил смъртта на пешеходец по непредпазливост, управлявайки автомобила след употреба на алкохол и с превишена скорост

Инцидентът е станал на 29 октомври 2015 година, когато  Георги Явашев се придвижвал с лекия си автомобил „Ситроен“ в посока от Несебър към центъра на к.к-с „Слънчев бряг“. Около 16.40 часа автомобилът наближил Т-образно кръстовище на главната алея в к.к.“Слънчев бряг“ до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“. Подсъдимият се движел в дясната лента на пътя, който в този участък бил с обща ширина 10 метра и се състоял от три ленти за движение-две по посоката му на движение и една в обратна посока /гр.Несебър/. Асфалтовата настилка била суха и без неравности.

Лекият автомобил „Ситроен“, е нарушил правилата за движение, като управлявал моторното превозно средство със скорост от 79км/час ( при позволена 50 км/час) , при което приближавайки към пешеходна пътека обозначена с пътна маркировка не пропуснал преминаващия по нея Димитър Д. и не спрял, с което по непредпазливост причинил смъртта му. Деянието е извършено след употреба на високорисково наркотично вещество и на пешеходна пътека.

Пешеходците Димитър Д. и неговата съпруга  предприели пресичане на пътя по пешеходната пътека, като се движели отляво – надясно спрямо посоката на движение на автомобила. Двамата слезнали от разделителния остров, на който се намирали и стъпили на пътното платно.  Изчакали да премине лек автомобил, движещ се в най-лявата лента и продължили напред. Пресекли тази лента за движение и навлезли в средната лента на движение. Двамата се огледали отново, при което забелязали движещия се срещу тях автомобил Ситроен“. Свидетелката останала на място, в средната част на пътя, а Димитър Д. продължил движението си напред по пешеходната пътека, като рязко ускорил ход. 
     
Подсъдимият Явашев бил задържан от полицейските служители, тестван е бил за употреба на алкохол, като пробата била отрицателна. Направена му е била и кръвна проба, която е показала наличие на състави в кръвта, които се отделят като след употреба на канабис.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 28.02.2017г.
 

Коментари

Още от последните новини