Съдът в Бургас предаде изпечен изманик на австрийските власти

Съдът в Бургас предаде изпечен изманик на австрийските власти  - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 4 юли от Прокуратура - Залцбург и предаде Иван Г. на съдебните власти на Република Австрия, с цел провеждане на наказателно преследване за тежка измама и изпиране на пари.

В проведеното открито съдебно заседание, Иван Г. изрази доброволно съгласие да бъде предаден на австрийските съдебни власти. Обвиняемият не се отказа от прилагане на принципа на особеността.

В приложената по делото Европейска заповед за арест се иска предаване на българския гражданин на австрийските съдебни власти, с цел провеждане на наказателно преследване срещу него по дело.

Той е обвинен в извършването на пет отделни престъпления, осъществени в периода от между 2015 и 2018 година, в Бергхайм и в други населени места в Република Австрия. Четири от престъпленията са квалифицирани като тежка измама, а петото – като изпиране на пари съгласно австрийския Наказателен кодекс.

Престъпленията са наказуеми с „Лишаване от свобода" до десет години. Изрично е посочено, че Иван Г. заедно с още четири лица, намирайки се в австрийския Бергхайм, подвеждал служители на банкови институции, чрез заблуждаване относно факти, да извършват действия - да издадат кредитни карти, като се представял за платежоспособен и добронамерен получател на кредитни карти, притежаващ съответните средства за покритие на банковата сметка.

Иван Г. и същите четири лица, като членове на организирана престъпна група в Бергхайм и други австрийски градове, прикрили произхода на части от имущество, придобити чрез престъпление, за което законът предвижда наказание повече от една година „Лишаване от свобода". Те прикрили произхода на паричните суми, чрез взаимно прехвърляне на други членове на организираната престъпна група или други участници в паричните операции – престъпление квалифицирано като изпиране на пари.

Решението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Коментари

Още от последните новини