Съдът разреши на Полфрийман да напуска България

Съдът разреши на Полфрийман да напуска България  - E-Burgas.com

Aвстралиецът Джок Полфрийман може да напуска България. Това реши снощи Софийският административен съд, който отмени  нaлoжeнaтa oт диpeĸция "Mигpaция" нa MBP пpeз 2011 г. зaбpaнa, пише Plovdiv24.bg.

Австралиецът бе осъден за убийството на студента Андрей Монов, но бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание.

Мотивите на съда са, че е невъзможно Полфрийман да има три принудителни мерки, след като е освободен предсрочно от затвора. При това две от тях - за експлусиране и забрана да влиза у нас - взаимно се изключват. Тя обяснява, че австралиецът няма лични документи докато чака решение по друго дело. Затова нямало нужда от забраната за напускане и влизане у нас. 

През октомври миналата Полфрийман бе пуснат и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява ежеседмично в районно управление на МВР в София, докато забраната му за напускане на страната не отпадне.

Рeшeниeтo нe e oĸoнчaтeлнo, нo aĸo Bърховният административен съд гo пoтвъpди, ycлoвнo пpeдcpoчнo ocвoбoдeният aвcтpaлиeц вce пaĸ ще получи пpaвo нa избop ĸъдe дa пpeбивaвa. 

Полфрийман вече има издаден паспорт от властите в родината си, но те ще му го връчат чак след като приключат всички съдопроизводствени действия у нас. 

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров внесе искане да бъде върнато за ново произнасяне делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман.  

Джок Полфрийман е освободен условно предсрочно от незаконен състав на Апелативен съд София като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Той е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" в затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Това гласят част от мотивите на искането на Цацаров. 

След условното освобождаване на австралиеца ВМРО пък поиска закриване на Българския хелзински комитет, защото организацията прави "недопустима намеса в съдебната система на България". БХК даде позитивната характеристика за Джок преди да бъде освободен от Апелативния съд. 

Все още главният прокурор тогава Цацаров обаче заяви, че това е най-тежката възможна санкция за неправителствена организация и е възможно само ако са налице данни за финансиране и подпомагане на тероризъм или организацията извършва дейност, която противоречи на конституцията и на законите и добрите нрави.  

Самият Джок Полфрийман пък взе участие в няколко инициативи, самият той е председател на затворническа организация.

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Съдът разреши на Полфрийман да напуска България  - E-Burgas.com

Регата 24 Май