Руски и американски самолет на 6 метра един от друг над Черно море

Руски и американски самолет на 6 метра един от друг над Черно море - E-Burgas.com

На 9 май май руски изтребител "Су 27" се е доближил на около 6 метра до американски разузнавателен самолет P-8A - "Посейдон" над Черно море. За случая съобщи говорителката на американските военноморски сили в Европа капитан Памела Кунц, цитирана от Ен Би Си. Самолетът на САЩ е водил рутинна операция в международното въздушно пространство, добави тя.

Американският пилот е преценил срещата над морето като "безопасна и професионална", въпреки че разстоянието 6 метра (20 фута) е извънредно малко в подобни случаи.

В миналото разминавания от много по-далече са оценявани от американска страна като инциденти, при това "опасни и непрофесионални".

Кунц е пояснила, че разстоянието е само една от величините, по които командирът на самолета преценява ситуацията. Сред останалите са скоростта, видимостта, метеорологическата обстановка и т.н.

Самолети и кораби на САЩ често взаимодействат с руски в международни води и над тях и повечето такива срещи са безопасни и професионални, е добавила военната говорителка.

Все пак случаят във вторник от дълго време е първият, за който се разчува без да го последват сърдити реакции и обвинения./news.bg

Коментари

Още от последните новини