Русия ще отговори на изгонването на свои дипломати от България

Русия ще отговори на изгонването на свои дипломати от България - E-Burgas.com

Русия ще отговори огледално на изгонването на свои дипломати от България, съобщиха за ТАСС от руското посолство в София.

По-рано днес министърът на външните работи Теодора Генчовска каза пред журналисти, че двама руски дипломати в България са обявени за персона нон грата. Те трябва да напуснат страната до 48 часа. Съответната нота е била връчена в 17 ч. на представител на руското посолство, уточни Генчовска.

"Нотата за обявяването на нашите дипломати за персона нон грата не съдържа никакви подробности, нито доказателства, нито факти. Абсолютно нищо, само указания да напуснат територията на (България) до 48 часа. Руската страна ще предприеме огледални действия, каквато и е прието в дипломатическата практика", каза за ТАСС представител на посолството на Русия в София.

Българските власти са оттеглили изпратените по-рано покани до посолствата на Русия и Беларус за официални събития по повод годишнината от освобождението на страната от османско иго по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., съобщиха още за ТАСС от руската дипломатическа мисия. 

„За първи път в историята на нашите отношения ние, както и посолството на Беларус, получихме нота от Министерството на външните работи (на Република България), че поканата ни за участие в официални церемонии е оттеглена“, е казал събеседникът на агенцията.

Коментари

Още от последните новини