Роботът Pepper поздрави вицепремиера Николова на посещението й в Бургас

Роботът Pepper поздрави вицепремиера Николова на посещението й в Бургас - E-Burgas.com

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Директорът Димитрина Тодорова и кметът на Бургас Димитър Николов показаха на министър Николова модерната база, с която разполага учебното заведение. Министър Николова се запозна и с робота Pepper, който лично поздрави вицепремиера.

Вие сте пример за това как трябва да изглежда едно българско училище, каза вицепремиерът и поздрави общината за инвестицията, която е направила. По думите ѝ всеки един лев, вложен в образование, ще се върне в българската икономика, тъй като в това училище се обучават ИT специалисти в различни направления и тяхното търсене в бъдеще неимоверно ще се увеличава. 

Вицепремиерът коментира още, че за нея е от изключително значение да вижда прогрес в училища в страната, така че българските ученици да имат равен старт спрямо своите връстници от други държави. Ние поставяме основите, а те ще градят върху тях. Защото, както виждате, светът се променя и ние в момента трябва да направим всичко по силите си да създаваме специалисти, експерти, които да отговарят на нуждите на утрешната реалност, бе категорична тя.

Директорът на гимназията поясни, че сградата съществува от 65 години и винаги е била използвана като учебно заведение, като в момента в нея се обучават 318 ученици. По време на обиколката тя представи пред вицепремиера модерните класни стаи, компютърната зала и лабораторията по микроелектроника, в които бъдещите програмисти придобиват знанията си.

В рамките на посещението си в гимназията министър Николова напомни, че един от основните приоритети на правителството на министър-председателя Бойко Борисов е именно образованието. И допълни, че на последното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати първите 2 118 718  лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години. Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли.

Кметът Николов заяви, че е важно стандартът на образованието да достигне желанието на родителите за качество на обучението. Той допълни, че новите корпуси на училището, един от които е общежитие, са финансирани от държавата, като инвестицията е в размер на 1,8 млн. лв., и 2 млн. лв. от общината, като в момента се изгражда втори учебен корпус.

Свързани статии
Лошото време отложи зрелищната битка на роботите в Бургас ВХТИ готви атракции за бургазлии в деня на отворените врати Робот ще дезинфекцира срещу ковид в бургаската болница Чакаме 8,8 млн. туристи лятото Марияна Николова: Имахме успешен зимен сезон, готови сме и за лятото Курортите очакват най-много български и румънски туристи през лятото Търсим всевъзможни начини за облекчено влизане на туристи Марияна Николова се среща с представители на ресторантьорите Марияна Николова апелира за ваксини в туризма Засилени проверки по хотели и магазини заради коронавируса
Тагове
марияна николова компютърна гимназия робот
Коментари

Още от последните новини