Рибарското селище край Бургас привлича туристи с нови атракции (галерия)

Рибарското селище край Бургас привлича туристи с нови атракции (галерия)  - E-Burgas.com

В Малката Венеция ще бъдат изградени нови алеи, площад, парк с пикник зона, къщички на занаятите и мнофонукционална зала

Рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас ще привлича туристи с нови атракции през следващите години. Там ще бъде изграден културно- туристически комплекс с изцяло нова инфраструктура, сгради и атракции.  Проектът се предвижда да бъде подаден за финансиране по ОП "Региони в растеж 2014-2020", Приоритетна ос 6: "Регионален туризъм" заедно с още три обекта - Остров Света Анастасия, късноантична и средновековна крепост "Акве калиде"  Термополис при Бургаските минерални бани и храм "Св. св. Кирил и Методий". Общият проект е с работно наименование "Силата на водата" и бе представен днес на обществено обсъждане в сградата на община Бургас.

Туристическият комплекс ще бъде изграден на север от самото рибарско селище "Ченгене скеле". Там скоро се очаква да започне строителството и на новата лодкостоянка за рибарите. Комплексът ще бъде изпълнен на няколко етапа, като първият от тях изграждането на нова инфраструктура - ВиК и ел. мрежа. В последтсвие ще се пристъпи към строителството на нови алеи, площадни пространства, парк с пикник зона, детски площадки, експозиционни къщички на занаятите, заведения и мнофонкционална сграда. По този начин туристическият комплекс ще добие завършен вид и се очаква да привлече много гости.

В къщичките на занаятите ще работят местни хора, които ще показват на посетителите как се плете рибарска мрежа, а те от своя страна ще могат да участват пряко в изработката й. Многофункционалната сграда ще бъде с капацитет от 180 души, като в нея ще се провеждат изложбени и фирмени събития, ще се прожектират филми и други подобни дейности. Новият площад ще бъде изграден в самото сърце на комплекса и ще бъдат свързан с алеи, които ще водят до морето, където пък ще има дървени площадки за наблюдение. Всичко ще бъде изградено от естествени материали, за да бъде в унисон със самото рибарско селище.

Oчаква се община Бургас да кандидатства за финансиране по проекта до края на месеца. Ако всичко приключи добре, то още през януари месец 2020 година ще може да се обявят първите обществени поръчки за проектиране и изпълнение на проекта. Най-верояно всичко трябва да бъде приключило до края на 2022 година. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини