Рейзи превеждал пари на социално слаби лица с фирми без работници и техника

Рейзи превеждал пари на социално слаби лица с фирми без работници и техника - E-Burgas.com

Според обвинението на прокуратурата плащането е ставало за ремонти, които вече са били извършени

Обвинените кметове на Златица Магдалена Иванова и Созопол Панайот Рейзи са превеждали пари на фирми, собственост на социално слаби лица.

Тези фирми не са имали работници и не са имали дейност, така че да може да са извършили ремонтите, за които им е платено. Това обясни говорителят на СГП Емилия Русинова в ефира на Нова телевизия.  По думите ѝ кметовете много добре са знаели в чия полза разпореждат парите.

Пътят на парите е проследен до каса, като те са изтеглени на гише. В този смисъл няма яснота на този етап сумите дали са стигнали директно до кметовете. Русинова поясни, че предстои да се съберат още доказателства и в този смисъл кръгът на обвиняемите лица да се разшири.

Ремонтите или не са извършени, както е в случая със Златица, или за дейности, които вече са били извършени - в Созопол. Парите са преведени по сметка на физически лица, като по думите на Русинова и двамата кметове много добре са знаели това.

"В случая с кмета на община Созопол са платени средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица. Установено е, че тези лица изобщо не знаят да имат фирми. Установено е, че тези фирми не са имали нито служители, нито техника, с която да се извършат тези ремонти. Парите са преведени по сметки на физически лица, въпреки че е написано името на фирмата в платежните нареждания. В този случай парите са изтеглени на каса от социално слабо лице”, коментира още Русинова.  

В момента се работи по установяване на връзката между лицата. Говорителят на прокуратурата отклони въпрос дали кметовете на Златица и Созопол ще бъдат осъдени, като обясни, че прокуратурата събира доказателства, а окончателното решение зависи от съда.

Случаят в Златица е започнат по сигнал, а кметът на Созопол е разследван от друга прокуратура, която в последствие е изпратила материалите по разследването в СГП, стана ясно още от коментара на Русинова.

Коментари

Още от последните новини