Ретропарадът на автомобили в Бургас ни пренася в 40-те години на XX век

Ретропарадът на автомобили в Бургас ни пренася в 40-те години на XX век  - E-Burgas.com

Колекционери от 6 държави се събират в Бургас за десетото юбилейно издание на морския ретропарад на автомобили
Актьорът Асен Блатечки идва с колата си от филма „Бензин”


Десетото издание на парада ще покаже близо 200 автомобила и 20 мотоциклета от България, Сърбия, Хърватска, Словения, Русия, Чехия. Празникът е двоен за бургаския автомото клуб „Ретро”, който отбелязва десет години от създаването си. Специално за юбилея пристига един от учредителите му – актьорът Асен Блатечки. Чаровникът идва край морето зад волана на Mazda Luce, в която са заснети част от сцените на нашумелия филм „Бензин”.

В специална Алея на славата ще бъдат подредени деветте автомобила и мотоциклета, печелили големите награди от изложенията до сега. 

Актьори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век, ще разказват историите на автентичните автомобили. Посетителите ще имат възможност и да се снимат с колите-уникати в компанията на госпожите и господата от миналото. 
 
Любителите на ретро возилата ще видят още дебют на американски автобус, преработен в кемпер за бургаски колекционер. За първи път в Бургас свои автомобили ще представи колекционер от Велико Търново. Той пристига с Мерцедес „Понтон”- кабриолет и Хонда, наричана в Страната на изгряващото слънце „японското ферари”. Любопитна подробност е, че колата е закупена в Италия от любовница на Берлускони. 

И още любопитни изненади очакват посетителите на парада – в продължение на шест години Гено Иванов от Стара Загора реставрира американски „Студебейкър“ от 30-те години на миналия век. Двигателят на хот роуда е 400 коня, харчи около 20 литра на сто километра. Колата е 100% уникат и е една-единствена бройка в света. 

Главният лекар на санаториума в Павел баня д-р Юри Гечев ще покаже най-интересните автомобили от колекцията си от соцвозила.

С нови реставрирани мотоциклети ще се представи собственикът на Музея на мотоциклета Георги Ганев от Свети Влас. Компания ще му прави уникален мотор- триколка, собственост на чешки гражданин. 

Тази година за първи път ще бъдат раздадени две големи награди - на Община Бургас и на автомото клуб „Ретро”. Всеки участник ще получи и специален алманах, подготвян в продължение на 8 години от един от най-запалените ретро колекционери Николай  Корудерлиев. 
По традиция, началото на изложението е от 10 часа на 1 юли (събота), пред Пантеона. 
Награждаването ще започне в 14 часа. От 15.00 часа ретро колите ще направят парадна обиколка из Бургас. 
 

Коментари

Още от последните новини