Рекорден бюджет за регионално развитие, ето кои проекти в Бургаско са включени

Рекорден бюджет за регионално развитие, ето кои проекти в Бургаско са включени - E-Burgas.com
trud.bg

С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции в регионалното развитие и благоустройството ще разполага министерството през тази година. Сумата бе окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание с приемането на държавния бюджет за 2022 година.

За сравнение през 2021 г. сумата е била почти три пъти по-ниска - 911 млн. лв. Това означава, че за първи път министерството ще има реална план-сметка, а практиката да се отпускат значими суми с допълнителни постановления на Министерския съвет през годината се прекратява.

От общия бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството близо 2,5 млрд. лв. са средствата за Агенция „Пътна инфраструктура". През 2021 г. одобрената в държавния бюджет сума за АПИ е била едва 804 млн. лв. Допълнителни 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани за основен ремонт и изграждане на републиканска пътна мрежа през тази година.

Според разчетите 1,2 млрд. лв. ще се инвестират за текущ ремонт и поддържане на близо 20-те хиляди километра републиканска пътна мрежа. За сравнение, през 2021 г. за тази дейност са били одобрени в държавния бюджет пет пъти по-малко средства (248 млн. лв.).

Със сумата ще бъдат обезпечени дейностите по текущо и зимно поддържане на републиканските пътища в 27-те областни пътни управления. Ще се инвестира и в мерки за повишаване на безопасността в участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия, пътни знаци, маркировка и други.

Близо 1,1 млрд. лв. ще бъдат капиталовите разходи на АПИ за тази година. Сумата е с 670 млн. лв. повече спрямо 2021 г. Близо 640,8 млн. лв. са допълнителните средства, които ще се вложат в основен ремонт на републиканската пътна мрежа и изграждането на приоритетни инфраструктурни проекти.

Допълнителните средства ще се инвестират в подобряване на състоянието на обекти като тунелите „Топли дол" и „Правешки ханове" на автомагистрала „Хемус", както и „Траянови врата" на автомагистрала „Тракия", пътни кръстовища и виадукт на магистрала „Тракия".

Ще бъде изградена шумозащитна стена на АМ „Струма" в район на пернишкия квартал „Църква". Предвиден е ремонт на участъци от пътя Бургас - Созопол - Царево и на трасето от Царево до Малко Търново. Планирана е рехабилитация на отсечки от пътищата Севлиево - Велико Търново - Омуртаг, Иново - Градец - Шишенци - Бойница - Кула, Кърджали - Маказа, първокласният път Калотина - София - Пловдив, Рудозем - Смолян, Троянски проход - Кърнаре, Югово - Лъки и други.

С одобрението на бюджета за 2022 г. предстои АПИ да публикува окончателните карти по области с пътищата, които ще бъдат ремонтирани през тази година.

Близо 564 млн. лв. са разчетените средства за ново строителство. Те ще бъдат вложени в доизграждането на автомагистрала „Европа", лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница" на автомагистрала „Струма", магистралата „Русе - Велико Търново".

В програмата на АПИ са предвидени още за доизграждане обходен път на Чепеларе, западният обход на  Пазарджик и други обекти. За финансиране са предвидени участъка на „Струма" през Кресненското дефиле, ако се потвърди избраният вариант на трасе с влязъл в сила ОВОС, както и за проектирането на тунела под връх Шипка като последен етап от обхода на Габрово в съответствие с проведената обществена поръчка за инженеринг.

Средствата са предвидени в бюджета, тъй като програмата „Транспортна свързаност" 2021-2027 г. все още не е одобрена от Европейската комисия. С осигуряването на средствата от държавата се обезпечава старта на проектите до одобряването на апликационните форми за финансиране от ЕК.

Близо 2,8 млн. допълнително са предвидени за проектиране на обекти за ново строителство. Сумата за годината е почти 8,2 млн. лв. В нея са предвидени и средства за изготвяне на задание за технически проект на Софийски околовръстен път - Южна дъга в участъка от бул. „Бъкстон" до автомагистрала „Струма", както и още десетки обекти.

За първи път в последните три години се залагат и средства за премахване на незаконно строителство в размер на 500 хил. лв. по бюджета на ДНСК.

Свързани статии
Леден ад на входа на село Баня Ограничения по пътищата в страната заради снега Затварят временно кръстовището на "Шейново" и "Македония" Започва обновяването на ул. "Шейново" Ремонтират две улици в центъра на Бургас, променят движението от понеделник Правят ремонт на площад в Созопол Временни промени в движението ще има и в "Меден рудник" АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия Затварят част от ул. "Шейново" утре Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите
Тагове
регион пътища ремонт
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Рекорден бюджет за регионално развитие, ето кои проекти в Бургаско са включени - E-Burgas.com

Регата 24 Май