Рекорд: Уловиха най-дългата змия в България край Бургас

Рекорд: Уловиха най-дългата змия в България край Бургас - E-Burgas.com

Влечугото от вида Голям стрелец е дълго цели 203 см.

Змия с рекордна дължина от над два метра, е уловена от екип специалисти край Бургас. Животното е намерено при рутинен мониторинг, извършен от група учени и студенти от Българска академия на науките, Софийски и Шуменски университет, предава Peika.bg.

Змията е неотровен смок и принадлежи към вида Голям стрелец (Dolichophis caspius), а общата ѝ дължина е 203 см. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Досега на територията на България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 см. За съжаление за единия екземпляр информацията е много оскъдна. Змията е открита от учения Андрей Стоянов (Национален природонаучен музей, БАН), но няма снимки или данни относно пол и географско находище. Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски в Източни Родопи и е женска с дължина 202 см.

„Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за Големия стрелец"- поясняват проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които документираха находката край Бургас. Те подчертават, че змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора.

Галерия
Коментари

Още от последните новини